Velencei máj¶
Fegato alla veneziana¶
2020. augusztus 7.
A köret maga a hagyma. Ha kevesebb hagymával készítjük, akkor a polenta, vagy a grillezett polenta az autentikus köret.
A Római Birodalom idején nem hagymával, hanem fügével készítették.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 4 szelet borjúmáj (250–300 g)
- 400 g vöröshagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 25 g vaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A hagymát karikázzuk fel. Közben egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olajat. Adjuk az olajhoz a vajat, és a hagymát. Mérsékelt tűzön 20 percig főzzük. Időnként keverjük meg. Ne hagyjuk megbarnulni, maradjon fehér színű. Ha szükséges, öntsünk alá egy kevés forró vizet
Közben mossuk meg a májat, és papírtörlővel itassuk le róla a vizet. A 20 perc letelte után húzzuk a serpenyő szélére a hagymát, és helyezzük a serpenyőbe a májszeleteket.
A szeleteket, vastagságuktól függően, oldalanként 2–3 percig süssük, majd azonnal tálaljuk.
Tálaláskor helyezzük tányérra a májszeleteket, szórjuk meg sóval és borssal. A serpenyőben maradt hagymát sózzuk, és összekeverés után szintén szedjük a tányérra.
Megjegyzés
- Ha nem kapunk borjúmájat (nem szoktunk), akkor marha-, vagy sertésmájból is készíthetjük.