Zöldbab feketeerdei sonkával¶
Fagiolini gialli e speck¶
2019. szeptember 12.
Második fogásként, vagy köretként is fogyasztható.
Elkészítési idő: 35 perc
Adag: 4–6 fő
Hozzávalók¶
- 600 g zöldbab (ami sárga)
- 150 g feketeerdei sonka
- 4 újhagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- kakukkfű
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a bab főzővizét. Közben tisztítsuk meg a babot, a végeit vágjuk le.
Ha a víz forr, akkor adjunk hozzá egy kevés sót, és tegyük fel főni a babot. 15-20 percig főzzük. Nem kell teljesen puhára főzni, mert később még 5-6 percig főzni fogjuk.
Közben egy serpenyőben melegítsük meg az olajat és karikázzuk fel az újhagymát. Ha az olaj meleg, lassú tűzön pirítsuk a hagymát.
Közben kockázzuk fel a sonkát, és az újhagyma szárát vágjuk vékony karikákra. Adjuk a sonkát a hagymához, és közepes hőmérsékleten pirítsuk meg.
Ha a zöldbab megfőtt, akkor szűrjük le, és vágjuk a babokat 2-3 darabra. Majd adjuk a sonkás alaphoz, és szórjuk meg kakukkfűvel. További 5-6 percig főzzük, amíg a bab teljesen meg nem puhul.
A végén borsozzuk, és a tálalás előtt keverjük bele az újhagyma felkarikázott szárát.