Kihagyás

Liguriai nyúl

Coniglio alla Ligure

2023. március 11.

Coniglio alla Ligure

Elkészítési idő: 100 perc

Adag: 3 fő

Hozzávalók

  • 600-700 g nyúlhús
  • 1 vöröshagyma
  • 4 ek. taggiasca olívabogyó
  • 1 pohár vörösbor
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 ek. fenyőmag
  • 200-300 ml hús alaplé

Elkészítése

Vágjuk kisebb darabokra a nyúlhúst. Közben egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olívaolajat. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és a fokhagymát.

Adjuk az olajhoz a vöröshagymát és a nyúlhúst. Mérsékelt tűzön pirítsuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Újabb 1–2 perc után adjuk hozza a babérlevelet, kakukkfüvet és a rozmaringot, és pirítsuk addig, amíg a hús aranybarna színű lesz.

Öntsük fel a borral, és élénk lángon addig főzzük, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog. Adjuk hozzá a taggiasca olívabogyót és a fenyőmagot. Ha van belsőség is (máj, vese), akkor azt is most adjuk hozzá. Sózzuk, és keverjük össze.

Mérsékelt tűzön, fedő alatt főzzük puhára a húst. Kb. 1 órára lesz szükség. Közben melegítsük fel az alaplevet. Ha a folyadék elfő a hús alól, akkor azt apránként, a melegen tartott alaplével pótoljuk.

Megjegyzés

  • Fokhagyma helyett 1–2 ek. fokhagyma ízesítésű olajat is használhatunk. Ebben az esetben ugyanennyivel kevesebb olívaolajat használjunk fel.
  • Ha egész nyulat vettünk, akkor a fejet is használjuk fel. Egy sárgarépával és egy zellerszárral, valamint néhány babérlevéllel együtt a fejből főzzünk hús alaplevet, amit aztán a hús főzésénél használjunk fel.

Hozzászólások