Liguriai nyúl¶
Coniglio alla Ligure¶
2023. március 11.
Elkészítési idő: 100 perc
Adag: 3 fő
Hozzávalók¶
- 600-700 g nyúlhús
- 1 vöröshagyma
- 4 ek. taggiasca olívabogyó
- 1 pohár vörösbor
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 babérlevél
- 1 ek. fenyőmag
- 200-300 ml hús alaplé
- só
Elkészítése¶
Vágjuk kisebb darabokra a nyúlhúst. Közben egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olívaolajat. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és a fokhagymát.
Adjuk az olajhoz a vöröshagymát és a nyúlhúst. Mérsékelt tűzön pirítsuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Újabb 1–2 perc után adjuk hozza a babérlevelet, kakukkfüvet és a rozmaringot, és pirítsuk addig, amíg a hús aranybarna színű lesz.
Öntsük fel a borral, és élénk lángon addig főzzük, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog. Adjuk hozzá a taggiasca olívabogyót és a fenyőmagot. Ha van belsőség is (máj, vese), akkor azt is most adjuk hozzá. Sózzuk, és keverjük össze.
Mérsékelt tűzön, fedő alatt főzzük puhára a húst. Kb. 1 órára lesz szükség. Közben melegítsük fel az alaplevet. Ha a folyadék elfő a hús alól, akkor azt apránként, a melegen tartott alaplével pótoljuk.
Megjegyzés
- Fokhagyma helyett 1–2 ek. fokhagyma ízesítésű olajat is használhatunk. Ebben az esetben ugyanennyivel kevesebb olívaolajat használjunk fel.
- Ha egész nyulat vettünk, akkor a fejet is használjuk fel. Egy sárgarépával és egy zellerszárral, valamint néhány babérlevéllel együtt a fejből főzzünk hús alaplevet, amit aztán a hús főzésénél használjunk fel.