Kihagyás

Nyúl vadász módra

Coniglio alla cacciatora

2021. január 24.

Coniglio alla cacciatora

Ebbe az ételbe a nyúl csontos részeit is belerakják, tehát semmi sem vész kárba. Ha véletlenül van kéznél belsőség, akkor azt is rakjuk bele.

Ha tovább főzzük, hogy a hús könnyen lefejthető legyen a csontokról, akkor tésztaszószként is fogyaszthatjuk. A húst tépkedjük csíkokra, és a paradicsomos alappal együtt adjuk a tésztához. Ekkor 6–8 főre lesz elég ez a mennyiség.

Elkészítési idő: 80 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 600 g darabolt nyúl (kb. fél nyúl)
  • 400 g hámozott paradicsom
  • 200 ml zöldségalaplé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olívabogyó (most taggiasche)
  • 2–3 tk. kapribogyó
  • 2–3 babérlevél
  • 2 rozmaring ág
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. liszt
  • bors

Elkészítése

Tegyük fel melegedni az alaplevet. Egy lábasban melegítsük meg az olajat. Közben vágjuk szeletekre a vöröshagymát. A fokhagymát a kés lapjával roppantsuk meg.

Adjuk a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet és a rozmaringot az olajhoz. Kis lángon 5 percig főzzük. Közben a nyulat vágjuk apróbb darabokra egy bárddal. A darabokat mossuk meg, majd töröljük szárazra. Forgassuk lisztbe, és a felesleget rázzuk le a darabokról.

Szedjük ki a hagymás alapból a fokhagymát, és adjuk az alaphoz a belisztezett hús. Emeljük meg a hőmérsékletet, és időnként megkeverve addig pirítsuk, amíg egy kis barnás színt nem kap. Ekkor öntsük fel a borral, és főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog.

Adjuk a nyúlhoz az olívabogyót és a kapribogyót. Ha a kapribogyó nagyobb szemű, akkor vágjuk 2–4 darabra, egyébként hagyjuk egybe. A hámozott paradicsomot kissé törjük össze egy villával, és azt is adjuk a húshoz. Öntsünk rá egy merőkanállal a meleg alapléből. Sózzuk, és enyhén félrehúzott fedővel, közepes erősségen 50 percig főzzük. Időnkét keverjük meg, és ha szükséges, akkor ilyenkor öntsünk rá egy kevés meleg alaplevet is.

Melegen tálaljuk. Tálaláskor szórjuk meg frissen őrölt borssal. Köretként burgonyát adhatunk hozzá. Vagy csak finom házikenyérrel fogyasztjuk el. Esetleg pirítóssal.

Megjegyzés

  • Ha van öntöttvas, acél vagy terracotta lábasunk, akkor abban készítsük el.

Hozzászólások