Sós ciambella¶
Ciambella salata¶
2020. december 27.
Ha nincs ciambella formánk, akár muffin formában is megsüthetjük. Ha megfelezzük a hozzávalókat, akkor kb. 12 muffin lesz belőle. De akár gyümölcskenyér formában is elkészíthetjük. De ezekben az esetben ne nevezzük ciambellának.
Sonka helyett szalámit, szalonnát vagy felvágottat is tehetünk bele.
Parmezán helyett használhatunk grana padano, vagy pecorino sajtot is.
Juhsajt helyett gouda, ementáli sajt is jó lesz.
Elkészítési idő: 30 + 40 perc
Adag: 6 fő
Hozzávalók¶
- 380 g liszt
- 4 tojás
- 150 g tej
- 100 g étolaj
- 50 g reszelt parmezán
- 1 zacskó sütőpor
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 100 g félkemény juhsajt
- 100 g főtt vagy nyers sonka
- 50 g fekete olívabogyó
Elkészítése¶
Kockázzuk fel a sonkát és a félkemény sajtot. Az olívabogyót karikázzuk fel. A többi hozzávalót mérjük ki.
Tegyük a keverőtálba a tojást, a sót, a cukrot és a parmezánt. Keverjük össze. Adjuk hozzá a tejet és az olajat, és azzal is keverjük össze. Melegítsük elő a sütőt.
Kanalanként adjuk hozzá a liszt felét. Kézzel, vagy géppel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a sütőport, majd a maradék lisztet, szintén kanalanként. Dolgozzuk simára a keveréket. A töltelék (olívabogyó, sonka, kockázott sajt) egy kisebb részét tegyük félre, és a többit egy spatulával keverjük a masszába.
A formát olajozzuk és lisztezzük ki. Szedjük a masszát a formába, és szórjuk a tetejére a félretett tölteléket.
A 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 percig süssük. Légkeverés nélkül 180 fokon, ugyanennyi ideig süssük.
Ha kész, vegyük ki a sütőből, és 5 percig pihentessük. Utána szedjük ki a formából, és várjuk meg amíg kihűl.