Marhanyak hagymával¶
Carbonada – bocconcini di manzo con cipolle¶
2019. április 1.
A carbonada Valle d’Aosta tipikus étele, de a franciák is ismerik. Sokféle elkészítése módja van. Ami közös bennük: marha-, esetleg borjúhús, hagyma, sok vörösbor.
Elkészítési idő: 90-120 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 600 g marhanyak
- 400 g hagyma
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 2–3 ek. liszt
- 200-400 ml száraz vörösbor
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése¶
Egy fazékban melegítsünk fel 3 evőkanál olajat. Közben vágjuk nagyobb darabokra a húst. Lisztezzük be a húst, és a felesleget rázzuk le róla.
Tegyük a forró olajba a húst és gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg. Közben vágjuk karikára, vagy félfőre a hagymát.
Ha lepirult, szedjük ki a húst egy tálba és takarjuk le. Tegyük meleg helyre. Ugyanabba a fazékba öntsük bele a maradék olajat, és adjuk hozzá a hagymát. Közepes erősségen addig pirítsuk, amíg üveges nem lesz a hagyma.
Adjuk a húst a hagymához, sózzuk és borsozzuk. Öntsünk hozzá 50 ml vörösbort, és kissé félrehúzott fedővel főzzük tovább.
10 percenként adjunk hozzá 25 ml vörösbort, keverjük meg. Mindezt addig, amíg a hús meg nem puhul. A végén szórjunk bele egy csipetnyi szerecsendiót, és még egy percig főzzük.
Tálalhatjuk polentával, vagy főtt krumplival is.
Megjegyzés
- A vörösbor mennyisége attól függ, hogy mennyire öreg volt a marha. Ha tovább kell főzni, akkor a borból is több kell. Ha „sikerül” egy matuzsálemet kifogni, akkor akár fél liter is kelhet a borból. (Plusz amit közben, ellenőrzés címén elfogyasztunk.)