Kihagyás

Marhanyak hagymával

Carbonada – bocconcini di manzo con cipolle

2019. április 1.

Carbonada – bocconcini di manzo con cipolle

A carbonada Valle d’Aosta tipikus étele, de a franciák is ismerik. Sokféle elkészítése módja van. Ami közös bennük: marha-, esetleg borjúhús, hagyma, sok vörösbor.

Elkészítési idő: 90-120 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 600 g marhanyak
  • 400 g hagyma
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2–3 ek. liszt
  • 200-400 ml száraz vörösbor
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítése

Egy fazékban melegítsünk fel 3 evőkanál olajat. Közben vágjuk nagyobb darabokra a húst. Lisztezzük be a húst, és a felesleget rázzuk le róla.

Tegyük a forró olajba a húst és gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg. Közben vágjuk karikára, vagy félfőre a hagymát.

Ha lepirult, szedjük ki a húst egy tálba és takarjuk le. Tegyük meleg helyre. Ugyanabba a fazékba öntsük bele a maradék olajat, és adjuk hozzá a hagymát. Közepes erősségen addig pirítsuk, amíg üveges nem lesz a hagyma.

Adjuk a húst a hagymához, sózzuk és borsozzuk. Öntsünk hozzá 50 ml vörösbort, és kissé félrehúzott fedővel főzzük tovább.

10 percenként adjunk hozzá 25 ml vörösbort, keverjük meg. Mindezt addig, amíg a hús meg nem puhul. A végén szórjunk bele egy csipetnyi szerecsendiót, és még egy percig főzzük.

Tálalhatjuk polentával, vagy főtt krumplival is.

Megjegyzés

  • A vörösbor mennyisége attól függ, hogy mennyire öreg volt a marha. Ha tovább kell főzni, akkor a borból is több kell. Ha „sikerül” egy matuzsálemet kifogni, akkor akár fél liter is kelhet a borból. (Plusz amit közben, ellenőrzés címén elfogyasztunk.)

Hozzászólások