Krémes rizottó kelkáposztával és pancettával¶
Risotto cremoso alla verza e pancetta¶
2024. június 20.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 350 g kelkáposztalevél
- 50 g pancetta
- 700-800 ml zöldség alaplé
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 ek. reszelt parmezán vagy pecorino sajt
- só
- bors
Elkészítése¶
A serpenyőt tegyük fel melegedni az olajjal. Csíkozzuk fel a pancettát. Tegyük a serpenyőbe és élénk lángon pirítsuk, amíg aranybarna színt nem kap.
Közben vágjuk apróra a hagymát. Távolítsuk el a kelkáposztalevél vastag részét, majd vágjuk 1–2 cm-es csíkokra a káposztát. A megpirult szalonnát szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre.
Adjuk a zsiradékhoz a hagymát. Pár perc pirítás után adjuk hozzá a felcsíkozott kelkáposztát. Szórjuk meg egy kevés sóval, és fedő alatt közepes erősségen főzzük 15–20 percig. Időnként keverjük meg.
Tegyük fel melegedni az alaplevet. A rizst tegyük egy lábasba, és élénk tűzön, zsiradék nélkül pirítsuk meg. Adjunk hozzá annyi alaplevet, amennyi ellepi. Gyakori kevergetés mellett közepes erősségen főzzük. Időnként pótoljuk az elfőtt alaplevet.
Ha közben a káposzta alól teljesen elfőne a folyadék, akkor egy kevés alaplevet adjunk hozzá. Ha káposzta megpuhult, szedjük egy pohárba és botmixerrel krémesítsük. Ha túl száraz lenne, adjunk hozzá egy kevés alaplevet.
Mikor már csak 5–6 perc van hátra a rizs fövéséből, adjuk hozzá a krémes kelkáposztát. A legvégén keverjük bele a pancetta nagyobbik részét.
Mikor a rizs megpuhult, húzzuk le a tűzről és keverjük bele a reszelt sajtot. Ha szükséges, sózzuk. 1–2 percig fedő alatt pihentessük, majd tálaljuk. A tányéron szórjuk rá a maradék pancettát és szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- A kelkáposzta kiszedése után a serpenyőben maradt zsiradékot 1–2 kenyérdarabbal tunkoljuk ki.