Cukkinis rizottó¶
Risotto con zucchine¶
2020. február 8.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g rizottó rizs
- 300 g cukkini
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 diónyi vaj
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 50 ml száraz fehérbor
- 600 ml zöldségalaplé
- 4 ek. reszelt pecorino vagy parmezán
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Közben a hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pucoljuk meg.
Egy edényben melegítsük meg az olajat és a vaj felét. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdet, valamint a hagymát, és közepes erősségen 2-3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a rizst, és újabb 2-3 percig együtt pirítsuk.
Öntsük fel a borral, és nagy lángon addig főzzük, amíg az alkoholtartalma el ne párolog. Távolítsuk el a fokhagymát, és a rizst öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Közepes erősségen, gyakori kevergetés mellett főzzük. Az elfőtt alaplevet apránként pótoljuk a melegen tartott alapléből.
Közben nagy lyukú reszelő reszeljük le a cukkinit. Mikor már 10 perce fő a rizs, akkor adjuk hozzá a cukkinit.
Ha a rizs megpuhult (15-17 perc), akkor húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a maradék vajat, valamint a reszelt sajtot. Ha szükséges sózzuk. Fedő alatt 2–3 percig pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.