Kihagyás

Cukkinis rizottó

Risotto con zucchine

2020. február 8.

Risotto con zucchine

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 180 g rizottó rizs
  • 300 g cukkini
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 diónyi vaj
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 600 ml zöldségalaplé
  • 4 ek. reszelt pecorino vagy parmezán
  • bors

Elkészítése

Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Közben a hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pucoljuk meg.

Egy edényben melegítsük meg az olajat és a vaj felét. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdet, valamint a hagymát, és közepes erősségen 2-3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a rizst, és újabb 2-3 percig együtt pirítsuk.

Öntsük fel a borral, és nagy lángon addig főzzük, amíg az alkoholtartalma el ne párolog. Távolítsuk el a fokhagymát, és a rizst öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Közepes erősségen, gyakori kevergetés mellett főzzük. Az elfőtt alaplevet apránként pótoljuk a melegen tartott alapléből.

Közben nagy lyukú reszelő reszeljük le a cukkinit. Mikor már 10 perce fő a rizs, akkor adjuk hozzá a cukkinit.

Ha a rizs megpuhult (15-17 perc), akkor húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a maradék vajat, valamint a reszelt sajtot. Ha szükséges sózzuk. Fedő alatt 2–3 percig pihentessük.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Hozzászólások