Tökös rizottó pancettával¶
Risotto con zucca e pancetta¶
2023. november 7.
Elkészítési idő: 45 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 rizottó rizs
- 300 g hokkaido tök
- 40 g pancetta
- 600 ml zöldség alaplé
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 1 kisebb rozmaringág
- 2 ek. reszelt pecorino sajt
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A pancettát csíkozzuk fel, tegyük egy serpenyőbe, és közepes erősségen pirítsuk meg.
Közben a tököt vágjuk kb. 1 cm-es szeletekre, hámozzuk meg és kockázzuk fel. A rozmaringot aprítsuk fel. Ha a szalonna megpirult, szedjük ki egy tányérba, és tegyük félre. Adjuk a szalonna zsírjához a felkockázott tököt öntsünk alá egy kevés vizet, és szórjuk meg egy csipetnyi sóval. Fedő alatt, közepes erősségen főzzük puhára. Ha elfőne alóla a víz, akkor egy kevés alaplével pótoljuk.
Közben tegyük fel melegedni az alaplevet. Egy edényben melegítsük meg az olajat, és kis lángon pirítsuk pár percig a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, és közepes erősségen addig pirítsuk, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a rozmaringot és öntsük fel alaplével. Gyakori kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Az elfőtt alaplevet időnként pótoljuk.
Közben szedjük a mixer poharába a megpuhult tököt, és botmixerrel dolgozzuk krémesre. Amikor a rizs már félig megfőtt (kb. 8 perc), akkor adjuk a rizshez a krémet. Folytassuk a rizs főzését, amíg meg nem puhul.
Ha a rizs megpuhult, húzzuk le tűzről, keverjük bele a pecorino sajtot. Ha szükséges, sózzuk. Fedő alatt 2 percig pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal, és díszítsük a félretett pirított szalonnával.