Lecsós rizottó¶
Risotto con «lecsó»¶
2019. július 7.
Félreértések elkerülés végett: ez nem eredeti olasz étel, hanem saját találmány.
Elkészítési idő: 50 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 300 g rizottó rizs
- 4-5 db. lecsópaprika
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 közepes paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kk. őrölt köménymag
- 2 tk. fűszerpaprika
- 1 l zöldségalaplé
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy edényben tegyünk fel melegedni 3 ek. olajat. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Ha az olaj meleg, akkor a vöröshagyma felét, a fokhagymával együtt adjuk az olajhoz. Kis lángon 5 percig pirítsuk. Időnként keverjük meg.
Adjuk a köménymagot és a fűszerpaprikát a hagymához. Keverjük össze, és egy kevés forró vízzel öntsük fel. Időnként pótolva az elfőtt vizet, 10 percig főzzük.
Közben kockázzuk fel a paradicsomot. 10 perc után adjuk az alaphoz a paradicsomot, és újabb 10 percig főzzük lassú tűzön. Közben kockázzuk vagy karikázzuk fel a paprikát. Az idő letelte után adjuk a paprikát a paradicsomos alaphoz. Sózzuk, és fedő alatt 10–15 percig főzzük. Tegyük fel melegedni az alaplevet.
Egy edényben melegítsük meg a maradék olajat, adjuk hozzá a maradék vöröshagymát, és 2 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a rizst, és azzal is pirítsuk 2 percig. Öntsük fel az alaplével, és közepes erősségen, gyakran megkeverve főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt alaplevet.
Ha közben megpuhult a paprika a lecsóban, akkor húzzuk félre a tűzről. A lecsó 2/3-ad részét mixeljük krémesre. A maradék lecsót fedő alatt tartsuk melegen.
Ha a rizs már 7–8 perce fő, adjuk hozzá a krémesített lecsót. Keverjük össze, és folytassuk a rizottó főzését.
Ha rizs megfőtt, húzzuk félre a tűzről. Ha szükséges sózzuk, és fedő alatt 2 percig pihentessük. Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett lecsóval.