Kihagyás

Lecsós rizottó

Risotto con «lecsó»

2019. július 7.

Risotto con «lecsó»

Félreértések elkerülés végett: ez nem eredeti olasz étel, hanem saját találmány.

Elkészítési idő: 50 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 300 g rizottó rizs
  • 4-5 db. lecsópaprika
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 l zöldségalaplé
  • bors

Elkészítése

Egy edényben tegyünk fel melegedni 3 ek. olajat. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Ha az olaj meleg, akkor a vöröshagyma felét, a fokhagymával együtt adjuk az olajhoz. Kis lángon 5 percig pirítsuk. Időnként keverjük meg.

Adjuk a köménymagot és a fűszerpaprikát a hagymához. Keverjük össze, és egy kevés forró vízzel öntsük fel. Időnként pótolva az elfőtt vizet, 10 percig főzzük.

Közben kockázzuk fel a paradicsomot. 10 perc után adjuk az alaphoz a paradicsomot, és újabb 10 percig főzzük lassú tűzön. Közben kockázzuk vagy karikázzuk fel a paprikát. Az idő letelte után adjuk a paprikát a paradicsomos alaphoz. Sózzuk, és fedő alatt 10–15 percig főzzük. Tegyük fel melegedni az alaplevet.

Egy edényben melegítsük meg a maradék olajat, adjuk hozzá a maradék vöröshagymát, és 2 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a rizst, és azzal is pirítsuk 2 percig. Öntsük fel az alaplével, és közepes erősségen, gyakran megkeverve főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt alaplevet.

Ha közben megpuhult a paprika a lecsóban, akkor húzzuk félre a tűzről. A lecsó 2/3-ad részét mixeljük krémesre. A maradék lecsót fedő alatt tartsuk melegen.

Ha a rizs már 7–8 perce fő, adjuk hozzá a krémesített lecsót. Keverjük össze, és folytassuk a rizottó főzését.

Ha rizs megfőtt, húzzuk félre a tűzről. Ha szükséges sózzuk, és fedő alatt 2 percig pihentessük. Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett lecsóval.

Hozzászólások