Sárga rókagombás rizottó¶
Risotto con galletti¶
2022. július 16.
Elkészítési idő: 35 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 320 g rizottó rizs
- 300 g sárga rókagomba
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1,2 l zöldségalaplé
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. reszelt parmezán
- 1 diónyi vaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet. Egy edényben tegyünk fel melegedni 2 evőkanál olajat. A gombákat tisztítsuk meg. A nagyobbakat vágjuk 2-4 darabra.
Adjuk az olajhoz a fokhagymagerezdet, és a gombát. Pirítsuk 1 percig, majd szórjuk meg egy kevés sóval, és fedő alatt, közepes erősségen 5 percig pirítsuk.
Közben vágjuk apróra a hagymát. Ha letelt az 5 perc, vegyük le a fedőt, és hagyjuk elfőni a gomba alatt lévő folyadékot. A végén szedjük ki a gombát és a fokhagymát a zsiradékból.
Adjuk az edénybe lévő zsiradékhoz a maradék olajat és pirítsuk benne a hagymát 2 percig, majd adjuk hozzá a rizs, és további 1–2 percig pirítsuk, míg üveges nem lesz.
Öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Gyakori kevergetés mellett, apránként pótoljuk az elfőtt alaplevet. 10 perc után adjuk a gombát is a rizshez, és együtt főzzük tovább.
Ha a rizs megpuhult, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a parmezánt és a vajat. Borsozzuk és sózzuk. Fedő alatt 2 percig pihentessük, majd még melegen tálaljuk.