Rizottó ördögszekér gombával¶
Risotto con funghi cardoncelli¶
2024. november 9.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 250 g ördögszekér gomba
- 160 g rizottó rizs
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 1 diónyi vaj
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 600-700 ml zöldség alaplé
- petrezselyemlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
A gombát tisztítsuk meg, és a gombafejeket vágjuk le. A tönkök felét vágjuk nagyobb kockákra. Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet és a felkockázott gombát adjuk hozzá.
Olvasszuk ki a vajat. Közben a vöröshagymát vágjuk apróra, majd adjuk a vajhoz. Kis lángon pirítsuk pár percig, utána adjuk hozzá a rizst és 2–3 percig azzal is pirítsuk.
Öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi és közepes tűzön főzzük. Időnként keverjük meg, illetve az elfőtt alaplevet apránként pótoljuk.
Közben a maradék tönköket vágjuk szeletekre és azt is adjuk a rizshez.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat. A gombafejeket vágjuk csíkokra, majd adjuk a meleg olajhoz. Szórjuk meg egy csipetnyi sóval, és élénk tűzön pirítsuk zsírjára. Ha kész, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele az aprított petrezselyemlevél felét.
Ha rizottó megfőtt, húzzuk le a tűzről és keverjük bele a maradék petrezselyemlevelet. Ha szükséges sózzuk. Fedő alatt 2 percig pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron, szedjük a tetejére a gombafejeket. Szórjuk meg frissen őrölt borssal.