Rizottó sáfrányos hagymával¶
Risotto con cipolle allo zafferano¶
2024. szeptember 28.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 6 ek. sáfrányos hagyma
- 600-700 ml zöldség alaplé
- 50 ml száraz fehérbor
- 4 ek. reszelt parmezán
- 2 diónyi vaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet. Egy edényt tegyünk fel melegedni a rizzsel. 4–5 percig zsiradék nélkül pirítsuk a rizst. Gyakran keverjük meg.
Öntsük a bort a rizsre, és élénk tűzön főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog. Utána öntsük fel annyi forró alaplével, amennyi ellepi. Gyakori kevergetés mellett, közepes erősségen főzzük a rizst. Apránként pótoljuk az elfőtt alaplevet.
Közben 4 evőkanálnyi sáfrányos hagymát vágjunk apróra, és adjuk a rizshez.
Ha a rizs megfőtt, húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a vajat és a reszelt parmezánt. Ha szükséges sózzuk. Fedő alatt pihentessük 1–2 percig.
Tálaláskor, a tányéron tegyük a tetejére a maradék hagymát. Szórjuk meg egy kevés parmezánnal, és frissen őröljük rá a borsot.