Spárgás rizottó garnélával¶
Risotto con asparagi e gamberi¶
2020. május 19.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 12-16 db. garnéla
- 250 g spárga
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 50 ml száraz fehérbor
- 600 ml hal, vagy zöldségalaplé
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük egy tál hideg vízbe a garnélát. 5 percenként cseréljük le a vizet, amíg ki nem olvad.
Közben tegyük fel melegedni az alaplevet. Vágjuk apróra a hagymát. Vágjuk le a spárgafejeket, és a spárgák szárát karikázzuk fel.
Melegítsük meg az olajat egy lábasban. Adjuk hozzá a spárgát, és közepes erősségen 4 percig pirítsuk. Szedjük ki a spárgát az olajból, és tegyük meleg helyre.
A maradék olajhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, és lassú tűzön főzzük 2 percig. Adjuk hozzá a rizst, és közepes erősségen 2-3 percig pirítsuk, amíg üveges nem lesz. Öntsük rá a bort, és élénk tűzön főzzük, míg az alkoholtartalma el nem párolog.
Öntsünk a rizsre annyi alaplevet, amennyi ellepi, és gyakori kevergetés mellett főzzük a rizst. Apránként pótoljuk az elfőtt alaplevet. Közben tisztítsuk meg a garnélát. 4 darabot hagyjunk egyben, a többi daraboljuk fel.
Ha már csak 5 perc van hátra a rizs főzéséből, akkor adjuk hozzá a felkarikázott spárgaszárat. Újabb 2 perc múlva adjuk hozzá a garnélát, és együtt főzzük tovább. A végén, ha szükséges, sózzuk.
Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett spárgafejekkel, és szórjuk meg frissen őrölt borssal.