Sajtos-borsos rizottó fügével¶
Risotto cacio e pepe con fichi¶
2024. szeptember 27.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 5 füge
- 100 g pecorino romano sajt
- 50 ml fehérbor
- diónyi vaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy edényt melegítsünk fel, és zsiradék nélkül 4–5 percig pirítsuk a rizst. Gyakran keverjük meg. Közben tegyük fel melegedni a vizet.
A bort öntsük a rizsre, és élénk tűzön főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog. Utána öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Egy csipetnyi sóval szórjuk meg. Gyakori kevergetés mellett közepes erősségen főzzük a rizst. Az elfőtt folyadékot időnként forró vízzel pótoljuk.
Közben hámozzuk meg a fügét és kockázzuk fel. Amikor a rizs már 7–8 perce fő, adjuk hozzá a felkockázott füge nagy részét. A maradékot tegyük félre a tálaláshoz.
Ha a rizs megfőtt, húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá a vajat, a reszelt pecorino sajtot, valamint szórjuk meg frissen őrölt borssal. Keverjük össze, kóstoljuk meg és ha szükséges sózzuk. Fedő alatt egy percig pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett fügével, és szórjuk meg durvára őrölt borssal.
Megjegyzés
- Az első sózással vigyázzuk, mert a pecorino sajt is sós.