Kihagyás

Sajtos-borsos rizottó fügével

Risotto cacio e pepe con fichi

2024. szeptember 27.

Risotto cacio e pepe con fichi

Elkészítési idő: 25 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 160 g rizottó rizs
  • 5 füge
  • 100 g pecorino romano sajt
  • 50 ml fehérbor
  • diónyi vaj
  • bors

Elkészítése

Egy edényt melegítsünk fel, és zsiradék nélkül 4–5 percig pirítsuk a rizst. Gyakran keverjük meg. Közben tegyük fel melegedni a vizet.

A bort öntsük a rizsre, és élénk tűzön főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog. Utána öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Egy csipetnyi sóval szórjuk meg. Gyakori kevergetés mellett közepes erősségen főzzük a rizst. Az elfőtt folyadékot időnként forró vízzel pótoljuk.

Közben hámozzuk meg a fügét és kockázzuk fel. Amikor a rizs már 7–8 perce fő, adjuk hozzá a felkockázott füge nagy részét. A maradékot tegyük félre a tálaláshoz.

Ha a rizs megfőtt, húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá a vajat, a reszelt pecorino sajtot, valamint szórjuk meg frissen őrölt borssal. Keverjük össze, kóstoljuk meg és ha szükséges sózzuk. Fedő alatt egy percig pihentessük.

Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett fügével, és szórjuk meg durvára őrölt borssal.

Megjegyzés

  • Az első sózással vigyázzuk, mert a pecorino sajt is sós.

Hozzászólások