Kihagyás

Csalános rizottó

Risotto alle ortiche

2022. július 17.

Risotto alle ortiche

Elkészítési idő: 40 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 160 g rizottó rizs
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 50 g poré- vagy vöröshagyma
  • 200 g csalán
  • 50 ml fehérbor (elhagyható)
  • 500-600 ml zöldség alaplé (vagy víz)
  • 20 g vaj
  • reszelt parmezán

Elkészítése

Tépkedjük le a csalán leveleit. Bő hideg vízben mossuk meg, majd csepegtessük le.

1 ek. olívaolajat melegítsünk meg egy edénybe, majd adjuk hozzá a csalánt. Fedjük le, és 10 percig főzzük. Ha szüksége, akkor közben öntsünk alá 1–2 ek. vizet. Az idő letelte után szedjük egy pohárba, és botmixerrel krémesítsük.

Tegyük fel melegedni az alaplevet, vagy a vizet. Közben a hagymát aprítsuk fel. Egy edényben melegítsünk meg 2 ek. olívaolajat, és adjuk hozzá a hagymát. Közepes erősségen 4–5 percig főzzük. Adjuk hozzá a rizst, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg.

Ha a rizs kezd üveges lenni, öntsük hozzá a bort, és nagy lángon főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog. Ekkor mérsékeljük a tűzet, öntsünk rá annyi meleg alaplevet, ami ellepi. Gyakori kevergetés mellett, időnként pótoljuk az elfőtt folyadékot.

5 perc főzés után adjuk hozzá a csalánkrémet, keverjük össze, és folytassuk a rizs főzését. A végén sózzuk meg.

Mikor a rizst megpuhult (a teljes főzési idő 15–18 perc), húzzuk le a tűzről és keverjük bele a vajat. Fedő alatt 2 percig pihentessük.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Megjegyzés

  • Parmezán helyett grana padano sajtot is használhatunk.
  • A végén, a vaj helyett krémsajtot is használhatunk.