Gesztenyés rizottó¶
Risotto alle castagne¶
2016. december 24.
Elkészítési idő: 35–40 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 160 g gesztenye
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 rozmaring ág
- 600 ml zöldségalaplé
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. reszelt parmezánt
- só
- bors
Elkészítése¶
A gesztenyéket mossuk meg, és a héjukat vágjuk be egy éles késsel a domború oldalon. Tegyünk egy tálkába vizet, egy másikba pedig 10–15 db. gesztenyét. A két tálkát tegyük a mikróba, és maximális teljesítményen 4–5 percig „főzzük”. Egy tálat béleljünk ki konyharuhával, majd az idő letelte után szedjük rá a gesztenyét, és alaposan takarjuk be. 5 percig pihentessük így. Közben tegyük be a következő adagot a mikróba. 5 perc pihentetés után a gesztenyék héját fejtsük le. Addig ismételjük a műveletet, amíg az összes gesztenyét meg nem pucoltuk.
Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. A vöröshagymát vágjuk apróra. A fokhagymagerezddel együtt tegyük a serpenyőbe, és néhány percig együtt pirítsuk.
Közben daraboljuk fel a gesztenyét. Ha krémesebb rizottót szeretnénk, akkor apróra vágjuk. Vágjuk apróra a rozmaringot is.
Adjuk a gesztenyét és a rozmaringot a hagymához és 1 percig együtt pirítsuk. A végén távolítsuk el a fokhagymát.
Öntsünk rá annyi alaplevet, amennyi ellepi, és gyakori kevergetés mellett főzzük tovább. Időnként pótoljuk az elfőtt alaplevet. Ha a rizst megpuhult, húzzuk le a tűzről, sózzuk, és keverjük bele a reszelt parmezánt 2–3 percig pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- A mikróban főtt gesztenye nem lesz annyira puha, mintha vízben főztük volna. Így ha még krémesebb rizottót szeretnénk készíteni, akkor a gesztenye egy részét mixeljük össze.