Rizottó római salátával¶
Risotto alla lattuga romana¶
2020. június 14.
Római saláta helyett „hagyományos” salátával is készíthetjük. Ebben az esetben csak a végén adjuk a rizshez a salátát, amikor már csak 1–2 perc hiányzik a rizs megpuhulásához.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g rizottó rizs
- 10-12 salátalevél
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 2 ek. reszelt parmezán
- diónyi vaj
- 600 ml zöldségalaplé
- 50 ml száraz fehérbor
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet A hagymát vágjuk apró kockákra.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, és tegyük bele a hagymát. Lassú tűzön 2–3 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a rizst. Amikor a rizs üvegessé kezd válni, öntsük rá a bort. Élénk tűzön főzzük, amíg az alkoholtartalom el nem párolog.
Adjunk hozzá annyi alaplevet, amennyi ellepi, és közepese erősségen főzzük a rizst. Gyakran keverjük meg, és az elfőtt alaplevet apránként pótoljuk. Közben vágjuk csíkokra a római salátát.
7–8 perc után adjuk a rizshez a felcsíkozott salátát, és főzzük tovább. Ha a rizs megpuhult, húzzuk le a tűzről és sózzuk, borsozzuk. Keverjük bele a parmezánt, és fedő alatt 2 percet pihentessük.