Kihagyás

Brokkolikrémes rizottó

Risotto alla crema di broccoli

2017. január 29.

Risotto alla crema di broccoli

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 140 g rizottó rizs
  • 250 g brokkoli
  • 25 g fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 diónyi vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • 50 ml fehérbor
  • 600 ml zöldségalaplé
  • 3 ek. reszelt pecorino romano

Elkészítése

Melegítsük meg az alaplevet, és főzzük meg benne a rózsáira szedett brokkolit. Közben kockázzuk fel a vöröshagymát.

Ha a brokkoli megfőtt, szedjük ki, és csepegtessük le. Közben egy edényben melegítsünk meg 1 ek. olajat, a vajjal együtt.

Az olajos vajban pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a rizst, és azt is pirítsuk 1 percig.

Öntsük hozzá a bort. Ha az alkoholtartalma elpárolgott, szedjünk a rizsre annyi alaplevet, amennyi ellepi. Gyakori kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Időnként pótoljuk az elfőtt alaplevet.

Közben tegyük a mixer poharába a brokkolit, a fokhagymát, a fenyőmagot, valamint 2 ek. olajat, és szórjuk meg egy kevés sóval. Mixeljük krémesre.

Ha a rizs megfőtt, adjunk hozzá 5–6 evőkanállal a brokkolikrémből, keverjük össze. Ha szükséges, sózzuk. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a reszelt pecorino sajtot. 2 perc pihentetés után tálaljuk.

Megjegyzés

  • A maradék krémet hűtőben pár napig tárolhatjuk. Pirítósra kenve is fogyaszthatjuk.

Hozzászólások