Brokkolikrémes rizottó¶
Risotto alla crema di broccoli¶
2017. január 29.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 140 g rizottó rizs
- 250 g brokkoli
- 25 g fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 diónyi vaj
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 50 ml fehérbor
- 600 ml zöldségalaplé
- 3 ek. reszelt pecorino romano
- só
Elkészítése¶
Melegítsük meg az alaplevet, és főzzük meg benne a rózsáira szedett brokkolit. Közben kockázzuk fel a vöröshagymát.
Ha a brokkoli megfőtt, szedjük ki, és csepegtessük le. Közben egy edényben melegítsünk meg 1 ek. olajat, a vajjal együtt.
Az olajos vajban pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a rizst, és azt is pirítsuk 1 percig.
Öntsük hozzá a bort. Ha az alkoholtartalma elpárolgott, szedjünk a rizsre annyi alaplevet, amennyi ellepi. Gyakori kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Időnként pótoljuk az elfőtt alaplevet.
Közben tegyük a mixer poharába a brokkolit, a fokhagymát, a fenyőmagot, valamint 2 ek. olajat, és szórjuk meg egy kevés sóval. Mixeljük krémesre.
Ha a rizs megfőtt, adjunk hozzá 5–6 evőkanállal a brokkolikrémből, keverjük össze. Ha szükséges, sózzuk. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a reszelt pecorino sajtot. 2 perc pihentetés után tálaljuk.
Megjegyzés
- A maradék krémet hűtőben pár napig tárolhatjuk. Pirítósra kenve is fogyaszthatjuk.