Kihagyás

Rizottó tenger gyümölcseivel

Risotto ai frutti di mare

2018. június 30.

Risotto ai frutti di mare

Elkészítési idő: 15+25 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 280 g rizottó rizs
  • 600 g tenger gyümölcsei
  • 1/2 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1,2 l zöldségalaplé
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 2 ek. aprított petrezselyem

Elkészítése

Tegyük egy tálba a tenger gyümölcseit, és öntsük fel hideg vízzel. Amíg a tenger gyümölcsei kiolvad, vágjuk apróra a vöröshagymát. Tegyük fel melegedni az alaplevet.

Egy edényben melegítsünk meg három evőkanál olajat, és adjuk hozzá a vöröshagymát. Lassú tűzön 3–4 percig pirítsuk, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a rizst, és azzal is pirítsuk 2 percig. Öntsük fel a bor felével, és közepes lángon addig főzzük, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog.

Öntsünk rá egy kevés alaplevet Gyakori kevergetés mellett főzzük a rizst. Ha szükséges, az elfőtt alaplevet pótoljuk apránként.

Közben egy serpenyőben melegítsünk meg három evőkanál olajat, adjuk hozzá a fokhagymagerezdet. 2 percig pirítsuk. Adjuk az olajhoz a tenger gyümölcseit, és közepes erősségen főzzük 4–5 percig. Közben adjuk hozzá a maradék bort. A végén távolítsuk el a fokhagymát.

Amikor már 12–13 perce fő a rizs, akkor keverjük bele a sűrített paradicsomot. Ha a rizs megpuhult, szedjük rá a tenger gyümölcseit, szórjuk meg a petrezselyemlevéllel. Ha szükséges sózzuk, és újabb 1 percig főzzük.

Megjegyzés

  • Ha véletlenül van kéznél halalaplé, akkor azt használjuk a zöldségalaplé helyett. De készíthetjük dashival is.

Hozzászólások