Kihagyás

Édesköményes rizottó

Risotto ai finocchi (riso coi fenoci)

2023. május 7.

Risotto ai finocchi (riso coi fenoci)

Velencéből származó rizottó. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor vialone nano rizzsel készítjük el. De az arborio, vagy a carnaroli is jó lesz, ha éppen nem vagyunk autentikus hangulatban.

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 1 édeskömény (közepes méretű)
  • 160 g rizottó rizs
  • 2 diónyi vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • 600 ml zöldségalaplé
  • 2–3 ek. reszelt parmezán
  • bors

Elkészítése

Egy diónyi vajat tegyünk fel melegedni egy edényben. Közben vágjuk apróra a hagymát, majd adjuk a megolvadt vajhoz. Alacsony hőfokon 2–3 percig pirítsuk.

Az édeskömény szárait és külső részét távolítsuk el, majd vágjuk félbe. Vágjuk vékony szeletekre. Adjuk a hagymás alaphoz, és lassú tűzön további 5 percig pirítsuk.

Közben melegítsük fel az alaplevet. A rizst adjuk az édesköményhez, és közepes erősségen, kevergetve pár percig pirítsuk.

Ha már üveges a rizs, öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és közepese erősségen főzzük. Gyakori kevergetés mellett, az elfőtt alaplevet időnként pótolva főzzük meg a rizst.

Ha puha a rizs, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a maradék vajat, és a reszelt parmezánt. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk. 1–2 percig fedő alatt pihentessük.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Megjegyzés

  • A tányéron megszórhatjuk az apróra vágott zöld levélkékkel.

Hozzászólások