Fügés rizottó sonkával¶
Risotto ai fichi e prosciutto¶
2020. október 4.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 4 füge
- 60 g olasz sonka
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 40 g pecorino romano sajt
- 600 ml zöldség-, vagy húsalaplé
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet, illetve egy edényben az olajat is.
Csíkozzuk fel a sonkát. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a sonkát, és élénk tűzön pirítsuk meg. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. Adjuk a sonkához a hagymát, és mérsékelt tűzön 2–3 percen át pirítsuk.
Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk, amíg kissé üveges nem lesz. Ekkor öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és gyakori kevergetés mellett főzzük. Időnként pótoljuk az elfőtt alaplevet.
Közben hámozzuk meg a fügéket. Vágjunk néhány szeletet a díszítéshez, a többit kockázzuk fel. Mikor már 8 perce fő a rizs, adjuk hozzá a felkockázott fügét, és azzal együtt főzzük tovább.
Ha a rizs megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről, szórjuk bele a reszelt pecorino sajtot. Keverjük össze, és ha szükséges sózzuk. Fedő alatt 2 percig pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal, és díszítsük a fügeszeletekkel.
Megjegyzés
- Olasz sonka helyett spanyolt is használhatunk.