Kihagyás

Fügés rizottó sonkával

Risotto ai fichi e prosciutto

2020. október 4.

Risotto ai fichi e prosciutto

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 160 g rizottó rizs
  • 4 füge
  • 60 g olasz sonka
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • 40 g pecorino romano sajt
  • 600 ml zöldség-, vagy húsalaplé
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

Tegyük fel melegedni az alaplevet, illetve egy edényben az olajat is.

Csíkozzuk fel a sonkát. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a sonkát, és élénk tűzön pirítsuk meg. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. Adjuk a sonkához a hagymát, és mérsékelt tűzön 2–3 percen át pirítsuk.

Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk, amíg kissé üveges nem lesz. Ekkor öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és gyakori kevergetés mellett főzzük. Időnként pótoljuk az elfőtt alaplevet.

Közben hámozzuk meg a fügéket. Vágjunk néhány szeletet a díszítéshez, a többit kockázzuk fel. Mikor már 8 perce fő a rizs, adjuk hozzá a felkockázott fügét, és azzal együtt főzzük tovább.

Ha a rizs megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről, szórjuk bele a reszelt pecorino sajtot. Keverjük össze, és ha szükséges sózzuk. Fedő alatt 2 percig pihentessük.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal, és díszítsük a fügeszeletekkel.

Megjegyzés

  • Olasz sonka helyett spanyolt is használhatunk.

Hozzászólások