Fügés rizottó¶
Risotto ai fichi¶
2018. augusztus 24.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 340 g rizottó rizs
- 8 érett füge
- 140 g gorgonzola sajt
- 1 l zöldségalaplé
- 50 ml száraz fehérbor
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 rozmaring ág
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát.
Egy edényben melegítsük meg az olajat, és adjuk hozzá a hagymát és a rozmaring ágat. Két percig kis lángon pirítsuk, majd adjuk hozzá a rizst.
2–3 percig pirítsuk a rizst. Utána öntsük fel a borral, és addig főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog.
Adjunk hozzá 2 merőkanállal az alapléből, és gyakori kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Az elfőtt alaplevet időnként pótoljuk. Közben a fügéket, 2 kivételével, hámozzuk meg, és vágjuk darabokra.
4–5 perccel azelőtt, mielőtt a rizs teljesen megpuhulna adjuk a felaprított fügét a rizshez Távolítsuk el a rozmaring ágat. A gorgonzola sajtot kockázzuk fel.
Ha a rizs megfőtt, húzzuk félre a tűzről, adjuk hozzá a gorgonzolát, és addig kevergessük, amíg a sajt el nem olvad. Ha túl sűrű lenne akkor adjunk hozzá egy kevés alaplevet, hogy krémes állagú legyen.
A végén borsozzuk, és ha szükséges sózzuk. Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett fügével.
Megjegyzés
- A sózással vigyázzunk, mert a gorgonzola eleve sós, illetve az alaplé is sós lehet.