Kihagyás

Fügés rizottó

Risotto ai fichi

2018. augusztus 24.

Risotto ai fichi

Elkészítési idő: 25 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 340 g rizottó rizs
  • 8 érett füge
  • 140 g gorgonzola sajt
  • 1 l zöldségalaplé
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 rozmaring ág
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát.

Egy edényben melegítsük meg az olajat, és adjuk hozzá a hagymát és a rozmaring ágat. Két percig kis lángon pirítsuk, majd adjuk hozzá a rizst.

2–3 percig pirítsuk a rizst. Utána öntsük fel a borral, és addig főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog.

Adjunk hozzá 2 merőkanállal az alapléből, és gyakori kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Az elfőtt alaplevet időnként pótoljuk. Közben a fügéket, 2 kivételével, hámozzuk meg, és vágjuk darabokra.

4–5 perccel azelőtt, mielőtt a rizs teljesen megpuhulna adjuk a felaprított fügét a rizshez Távolítsuk el a rozmaring ágat. A gorgonzola sajtot kockázzuk fel.

Ha a rizs megfőtt, húzzuk félre a tűzről, adjuk hozzá a gorgonzolát, és addig kevergessük, amíg a sajt el nem olvad. Ha túl sűrű lenne akkor adjunk hozzá egy kevés alaplevet, hogy krémes állagú legyen.

A végén borsozzuk, és ha szükséges sózzuk. Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett fügével.

Megjegyzés

  • A sózással vigyázzunk, mert a gorgonzola eleve sós, illetve az alaplé is sós lehet.

Hozzászólások