Spárgás, sáfrányos rizottó¶
Risotto agli asparagi e zafferano¶
2017. április 8.
Elkészítési idő: 35 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rizottó rizs
- 10 szál spárga
- 1 tasak sáfrány
- 1 diónyi vaj
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1/2 vöröshagyma
- 600 ml zöldségalaplé
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és adjuk hozzá az olajat.
Közben mossuk meg a spárgát, a kemény részt törjük le. A fejét vágjuk le, és tegyük félre. A spárgák szárát vágjuk karikára.
Ha a vaj felolvadt, adjuk hozzá a felkarikázott spárgát, és lassú tűzön 10 percig pirítsuk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy keveset az alapléből. Közben a vöröshagymát vágjuk apróra.
Szedjük ki a zsiradékból a spárgát, és tegyük félre. Adjuk a zsiradékhoz a hagymát, és 1–2 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a rizst is. Ha a rizs kissé üveges lesz, öntsük fel egy merőkanálnyi alaplével. Gyakran keverjük meg, és apránként pótoljuk az elfőtt alaplevet. Közben egy kevés alaplében oldjuk fel a sáfrányt.
10 perc főzés után adjuk hozzá a sáfrányos alaplevet, valamint a felkarikázott spárgát, és főzzük tovább. Közben hosszában vágjuk ketté a spárgafejeket.
Újabb 5 perc után adjuk a rizshez a spárgafejeket.
2–3 perc főzés után sózzuk, borsozzuk, és még melegen tálaljuk.
Megjegyzés
- Ha még zsenge a spárga, akkor nem kell meghámozni a szárát.
- A spárga letört, kemény végét alaplé vagy leves készítéséhez használhatjuk fel.