Kihagyás

Rizibizi

Risi e bisi

2022. június 6.

Risi e bisi

Sokan ismerik a rizibizit, ami nem más, mint főtt vagy párolt rizs és zöldborsó keveréke. Esetleg némi petrezselyemlevéllel díszítve. Legtöbbször húsételek mellé köretként fogyasztjuk.

A rizibizi (risi e bisi) Velencéből származik, de több régióban is készítik, így számos változata van. 2013-ban a Velencei Kereskedelmi Kamara ünnepélyes keretek között rögzítette a risi e bisi hivatalos receptjét, így ez a hivatalos változat.

Állagát tekintve a rizottó és a minestrone (sűrű leves) között van. Tehát nem annyira krémes, mint a rizottó, és nem annyira leveses, mint egy minestrone. Nem köretként, hanem önálló első fogásként fogyasztják.

Elkészítési idő: 45 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 160 g fejtett zöldborsó
  • 160 g Vialone Nano rizs
  • 1 kisebb fej fehér hagyma
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 600-700 ml alaplé
  • 1 ek. aprított petrezselyemlevél
  • 16 g vaj
  • 2 ek. reszelt parmezán
  • bors

Elkészítése

Melegítsük fel az alaplevet. Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. Adjuk hozzá a zöldborsót, az apróra vágott hagymát és a petrezselyemlevelet. Öntsük fel egy kevés alaplével, és kis lángon 10–15 percig főzzük, amíg az alaplé el nem fő alóla.

Adjuk hozzá a rizst, sózzuk, és öntsük fel egy kevés alaplével. Úgy főzzük, mint egy rizottót. Tehát tartsuk melegen az alaplevet, és apránként pótoljuk az elfőtt folyadékot.

Mikor al dente lesz a rizs, akkor húzzuk le a tűzről, keverjük bele a parmezánt és a hideg vajat. Borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés alaplevet is. Melegen tálaljuk.

Megjegyzés

  • Nemcsak a hivatalos receptben, hanem a legtöbb változatban Vialone Nano rizsből készítik. Ez egy apró szemű rizottó rizs, amely főzés közben sok folyadékot vesz fel. Egyre több helyen lehet beszerezni, de ha nem járunk sikerrel, akkor carnaroli rizst használjunk helyette.

Hozzászólások