Lencseragu¶
Ragù di lenticchie¶
2018. január 21.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 8–12 fő
Hozzávalók¶
- 500 g száraz lencse
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 szárzeller
- 500 g passzírozott paradicsom
- 800 ml víz
- 4 rozmaringág
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A lencsét 1-2 órára áztassuk be. Vágjuk apróra a sárgarépát, a vöröshagymát és a zárzellert.
Egy nagyobb edényben melegítsük meg az olajat, majd adjuk hozzá a felvágott zöldséget. 4–5 percig közepes erősségű tűzön pirítsuk. Közben vágjuk apróra a rozmaringot.
Adjuk a zöldségalaphoz a lencsét, öntsük rá a passzírozott paradicsomot, kb. ugyanannyi vizet. Szórjuk rá a rozmaringot, és fedő alatt, közepes lángol főzzük 40-50 percig.
Időnként keverjük meg, illetve pótoljuk az elfőtt folyadékot. Ha megpuhult a lencse, és sok folyadék van alatta, akkor néhány percig fedő nélkül főzzük.
A ragut fogyaszthatjuk rövid tésztához feltétként, illetve lasagne készítésekor hús helyett is. Személyenként 150-200 g raguval (4-5 ek.) számoljunk.
Megjegyzés
- A hagyományos olasz ragu darált, vagy nagyon apróra vágott húsból készül. Legtöbbször szárzeller, sárgarépa és hagyma alapon.
- Ha a lencsét előtte nem áztatjuk be, akkor a főzési idő 20-30 perccel hosszabb lesz, illetve egy kicsit több víz kell hozzá.
- A rozmaring helyett babérlevelet is használhatunk.
- Fogyaszthatjuk pirítósra kenve előételként. De mixerrel krémesíthetjük is.