Kihagyás

Lencseragu

Ragù di lenticchie

2018. január 21.

Elkészítési idő: 60 perc

Adag: 8–12 fő

Hozzávalók

  • 500 g száraz lencse
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • 500 g passzírozott paradicsom
  • 800 ml víz
  • 4 rozmaringág
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

A lencsét 1-2 órára áztassuk be. Vágjuk apróra a sárgarépát, a vöröshagymát és a zárzellert.

Egy nagyobb edényben melegítsük meg az olajat, majd adjuk hozzá a felvágott zöldséget. 4–5 percig közepes erősségű tűzön pirítsuk. Közben vágjuk apróra a rozmaringot.

Adjuk a zöldségalaphoz a lencsét, öntsük rá a passzírozott paradicsomot, kb. ugyanannyi vizet. Szórjuk rá a rozmaringot, és fedő alatt, közepes lángol főzzük 40-50 percig.

Időnként keverjük meg, illetve pótoljuk az elfőtt folyadékot. Ha megpuhult a lencse, és sok folyadék van alatta, akkor néhány percig fedő nélkül főzzük.

A ragut fogyaszthatjuk rövid tésztához feltétként, illetve lasagne készítésekor hús helyett is. Személyenként 150-200 g raguval (4-5 ek.) számoljunk.

Megjegyzés

  • A hagyományos olasz ragu darált, vagy nagyon apróra vágott húsból készül. Legtöbbször szárzeller, sárgarépa és hagyma alapon.
  • Ha a lencsét előtte nem áztatjuk be, akkor a főzési idő 20-30 perccel hosszabb lesz, illetve egy kicsit több víz kell hozzá.
  • A rozmaring helyett babérlevelet is használhatunk.
  • Fogyaszthatjuk pirítósra kenve előételként. De mixerrel krémesíthetjük is.

Hozzászólások