Kihagyás

Bolognai ragu

Ragù alla bolognese

2018. február 11.

Ragù alla bolognese

A bolognai ragu elkészítési módja „kőbe van vésve”. A Bolognai Kereskedelmi Kamara 1982 október 17-én írásba foglalta a receptet. Ennek ellenére minden olasz családnak megvan a saját receptje. Általában a hús fajtájában, illetve az összetevők arányában van eltérés. A sárgarépás, hagymás, szárzelleres alap kötelező összetevő.

Az sem baj, ha hosszabb ideig főzzük. Régen a nonna (nagyi) vasárnap reggel feltette főni a ragut. Mielőtt elindultak a templomba, a sparhelt szélére húzta, és addig főtt, amíg haza nem értek a miséről.

Elkészítési idő: 160 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 300 g darált marhahús
  • 150 g pancetta
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g szárzeller
  • 50 g vöröshagyma
  • 300 g passzírozott paradicsom
  • 50 ml száraz vörösbor
  • 100 ml 3,5%-os tej
  • 100-200 ml húsalaplé
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj (vagy vaj)
  • bors
  • 50 ml tejszín (elhagyható)

Elkészítése

A zöldségeket vágjuk, vagy mixeljük apró kockára. A szalonnát szintén vágjuk apró kockákra.

Egy nagyobb edényben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát. 1 perc pirítás után adjuk hozzá a zöldséget is. Közepes erősségen 10-15 percig pirítsuk a keveréket.

Adjuk a zöldséges alaphoz a hús, és gyakori kevergetés mellett pirítsuk zsírjára. Ekkor öntsük rá a bort, és addig főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem párolog.

Öntsük rá a passzírozott paradicsomot, és fedő alatt, lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük. Időnként keverjük meg, illetve ha szükséges, az elfőtt folyadékot pótoljuk egy kevés meleg alaplével.

A végén adjuk hozzá a tejet, és azzal is főzzük. A tej csökkenti a paradicsom savasságát, illetve kicsit krémesebbé is teszi az ételt. Sózzuk és borsozzuk a ragut.

Ha lasagne tésztával fogjuk fogyasztani, akkor a főzés befejeztével adjuk hozzá a tejszínt is. Ha tagliatellével fogyasztjuk, akkor nem tegyünk bele tejszínt.

Megjegyzés

  • A ragut leggyakrabban lasagne, vagy tagliatelle tésztával fogyasztják. A magyar és a német konyha sokszor spagettivel tálalja. Az olaszok soha nem tesznek ilyet.
  • Nagyobb mennyiségben célszerű készíteni. A „felesleget” kisebb adagokban lefagyasztva, néhány hónapig tárolhatjuk.

Hozzászólások