Rizottó¶
Risotto¶
2022. július 17.
A rizottó általában krémes állagú. Ha a rizottóhoz adott mártás, feltét viszonylag száraz, akkor a rizottó is szárazabb lesz. Illetve a másik véglet a risi e bisi, ami egy kicsit leveses.
Alapszabályok¶
-
Rizottót csak rizottó rizsből lehet készíteni.
-
Soha nem mossuk meg a rizottóba szánt rizst.
-
Ha hagymát is használunk, akkor először azt pirítsuk néhány percig a zsiradékon.
-
A rizst a főzés elején a zsiradékban 1–2 percig pirítsuk, mielőtt még folyadékot öntenénk rá.
-
Ha használunk bort is, akkor az legyen az első folyadék, amit ráöntünk. Addig főzzük a borral a rizst, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog.
-
A főzés során mindig csak annyi folyadékot szedjünk a rizsre, amennyi éppen ellepi.
-
Gyakorlatilag folyamatosan kevergetni kell, hogy a rizsszemek egyenletesen főjenek.
-
A felöntéshez használt folyadékot tartsuk melegen, mert különben a felöntés után leáll, vagy lelassul a rizs fövése.
-
A rizottó akkor van kész, ha a rizs al dente, azaz a közepe egy picit roppanós.
-
Ha sajtot és vajat is adunk a rizottóhoz, akkor a főzés végén húzzuk le az edényt a tűzről, és csak utána keverjük bele ezeket.
-
Tálalás előtt, fedő alatt 1–2 percig pihentessük a rizottót. Ilyenkor még tovább fő a rizs, ezért kell al dentére főzni.
-
Mindig frissen és melegen tálaljuk. A rizottó nem töltött káposzta, így nem tesz jót neki a melegítés. A rizottó a melegítés során besűrűsödik, illetve a rizs tovább fő, és inkább a tejberizsre fog hasonlítani a végeredmény.
Megjegyzések¶
-
A felöntéshez használhatunk vizet, de ízletesebb ételt kapunk, ha az étel jellegének megfelelően hús-, vagy zöldségalaplevet használunk.
-
Ha a rizottóhoz hosszú főzési idejű hozzávalót is használunk, akkor azt már az elején adjuk a rizshez. Illetve, ha szükséges, elő is főzhetjük ezeket a hozzávalókat. A főzést nem igénylő hozzávalókat (például pesztó) csak a végén adjuk hozzá.
-
A végén belekevert vajtól krémesebb állagú lesz a rizottó, illetve fényesebb lesz a színe. A reszelt sajt is krémesíti az ételt. Ha van olyan hozzávaló, ami viszonylag sok zsiradékot tartalmaz, akkor már ne adjunk a végén vajat hozzá.