Raguk¶
Ragù¶
2022. július 17.
A ragut (ragù) legtöbbször egy tésztaétel feltétjeként szerepel. Tehát akkor sem követünk el hibát, ha a mártások és szószok közzé soroljuk.
A ragu jelentése kicsit más, mint amit megszoktunk. Eredetileg darált, vagy nagyon apróra, maximum néhány milliméteres darabokra kockázott húsból készült ételt jelent. De a nagyon apróra darabolt, vagy darált zöldségekből készült ételt is ragunak nevezik.
Tájegységenként lehetnek kisebb-nagyobb eltérések az összetevők tekintetében, de van két közös pont:
-
A ragut szinte mindig lassú tűzön, hosszú ideig főzik. Régen a nonna (nagyi) vasárnap reggel feltette főni a ragut. Mielőtt elindultak a templomba, a sparhelt szélére húzta, és addig főtt, amíg haza nem értek a miséről.
-
Szinte majdnem mindig tartalmaz sárgarépát, szárzellert és hagymát. Azaz az olaszok megszokott ételalapja nem hiányozhat a raguból.
Viszont a felhasznált hús tekintetében már vannak eltérések. Lehet marha-, sertés- és birkahús is. Legtöbbször kétfajta húst használnak fel. De a használt fűszerekben is különbözhetnek.
A legismertebb a bolognai ragu. Ennek az összetevőit és az elkészítési módját szigorú szabályok írják le. Amely szabályokkal a „magyar” bolognai ragu még köszönő viszonyban sincs.