Tortiglioni kalmárral¶
Tortiglioni con calamari¶
2025. augusztus 14.
Elkészítési idő: 35 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 300 g kalmár- vagy tintahaltörzs
- 150 ml passzírozott paradicsom
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma fele
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 szardellafilé
- csili ízlés szerint
- 6–8 bazsalikomlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
A fagyasztott kalmárokat tegyük hideg vízbe. A vizet 5 percenként cseréljük le.
A vöröshagymát vágjuk apróra. Tegyük fel melegedni az olajat, és adjuk hozzá a vöröshagymát, a megroppantott fokhagymát és a csilit, valamint a szardellafilét Pár percig lassú tűzön pirítsuk, majd öntsük fel a passzírozott paradicsommal. Közepese erősségen, fedő alatt 15 percig főzzük.
Közben vágjuk félbe a kalmártörzseket, és átlósan – mindkét irányból – irdaljuk be. Utána hosszában vágjuk ketté, illetve keresztben kb. 2 cm-es csíkokra. Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét.
Adjuk a felvágott kalmárt a paradicsomos alaphoz. A fokhagymát távolítsuk el. Fedő alatt főzzük tovább. Tegyük fel főni a tésztát.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a szószra. Sózzuk és kb. 2 percig együtt főzzük. A végén tépkedjük bele a bazsalikomleveleket.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.