Spagetti főtt tojással és szardellával, rusztikusan¶
Spaghetti con le uova sode e acciughe alla rustica¶
2019. április 21.
Elkészítési idő: 15 + 20 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 360 g spagetti
- 6 db. tojás
- 4 db. szardella
- 50 g kenyér
- 5 ek. extra szűz olívaolaj
- 4–5 szál snidling
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel főni a tojásokat. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát és a snidlinget. A kenyeret késsel, vagy mixerrel szintén aprítsuk fel. Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét.
Egy serpenyőben, 2 evőkanál olajon pirítsuk meg a kenyérmorzsát. Ha aranybarna színű lett, akkor szedjük ki egy tálkába. 8-10 perccel a felforrás után, hideg víz alatt hűtsük le, majd hámozzuk meg a tojásokat.
A serpenyőbe öntsük bele a maradék olajat, és adjuk hozzá a szardellát. Lassú tűzön főzzük szét a szardellákat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát. Tegyük fel főni a tésztát.
Közben a tojásokat vágjuk ketté, és a sárgájukat szedjük ki egy tálba. Egy villával törjük össze. Összesen 4 félbevágott tojásfehérjét tegyünk félre. A többi fehérjét vágjuk apróra. A tojássárgájának kb. a negyedét szedjük egy tálba, adjunk hozzá 2 evőkanállal a felaprított fehérjéből, illetve adjuk hozzá a snidlinget. Az egészet keverjük össze, és szedjük a félretett félbevágott fehérjékbe.
Ha már csak egy perc van hátra a tészta fövéséből, akkor adjuk a hagymához az összetört tojássárgát, öntsük fel fél merőkanál főzővízzel, és keverjük össze, de nem kell krémesnek lennie. A kész tésztát szedjük a tojásos alapra, forgassuk össze. Borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk. 1–2 perc pirítás után tálaljuk.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg a tésztát a felaprított tojásfehérjével, majd a pirított kenyérmorzsával A fél tojásfehérjével díszítsük az egészet.
Megjegyzés
- Ha nem rusztikusan akarjuk elkészíteni, akkor a vöröshagymát hagyjuk el. Illetve a tojássárgájához még a serpenyőbe öntés előtt adjunk forró vizet, és azzal keverjük krémesre. A tésztát szedjük először a szardellás olajra, majd a tésztára öntsük a krémes tojássárgát.