Spagetti cozze kagylóval¶
Spaghetti con le cozze¶
2022. július 16.
Ha valaki még nem főzött friss kagylót, akkor a megtisztításáról számos videó van a YouTube-on. Érdemes megnézni egyet.
Elkészítési idő: 60 + 30 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 1,5 kg cozze
- 320 g spagetti
- 350 g passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. aprított petrezselyemlevél
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- csilipaprika (elhagyható)
- só
- bors
Elkészítése¶
Tisztítsuk meg a kagylókat, és a felhasználásig tegyük egy tál hideg vízbe.
Egy nagyobb lábasba tegyünk 2 evőkanál olajat, valamit egy gerezd fokhagymát, és melegítsük fel az olajat. Tegyük bele a lecsepegtetett kagylókat. Fedő alatt, nagy lángon főzzük. Közben 3–4-szer rázzuk meg a lábost, hogy minden kagylót egyformán érjen a hő.
Addig főzzük, amíg a kagylók ki nem nyílnak. Általában 2–3 perc elég. Húzzuk le a tűzről a lábast, és szedjük ki egy tálba a kagylókat. Amelyik nem nyílott ki, azt dobjuk ki. A lábast tegyük félre, hogy a lé leülepedjen
Egy serpenyőben melegítsük fel a maradék olajat. Adjuk hozzá a petrezselymet, a fokhagymát, illetve egy kevés csilit. 2–3 perc pirítás után adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, és fedő alatt, kis lángon 20 percig főzzük.
Közben tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. A kagylókat szedjük ki a héjukból, illetve néhányat héjastól tegyünk félre a díszítéshez A kagyló főzőlevét óvatosan szűrjük át egy sűrű szövésű szűrőn. Az alját öntsük ki. Az átszűrt levet tegyük meleg helyre.
Amikor már csak 7–8 perc van hátra a paradicsomos alap főzéséből, tegyük fel főni a tésztát. Ha megfőtt, szedjük a paradicsomos alapra, illetve a fokhagymagerezdet távolítsuk el. A tésztára öntsünk 1–2 merőkanállal a kagyló levéből, illetve a kagylókat is szedjük a tésztára. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet forgassuk össze, és kicsit nagyobb lángon 2–3 percig főzzük, Időnként keverjük meg.