Spagetti bottargával¶
Spaghetti con la bottarga¶
2019. július 16.
Bottarga: a nagyfejű tengeri pér vagy a tonhal ikráit az ikrazsákkal együtt kiveszik, sózzák, falapok között lepréselik, és több hétig szárítják.
Intenzív ízű alapanyag, így csak kevés kell az ételbe. Mivel sós, így többnyire nem szükséges az étel sózása sem. A tésztát is csak enyhén sós vízben főzzük meg hozzá.
Reszelve, vagy vékony szeletekre vágva adják az ételhez, és utána már nem szoktak további hőkezelést alkalmazni.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 360 g spagetti
- 25 g bottarga
- 1/2 csilipaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 8-10 bazsalikomlevél
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- só
Elkészítése¶
Tegyük fel a tésztát főni. Közben egy edényben melegítsük fel az olajat. Vágjuk apróra a csilit és a fokhagymát.
A csilit és a fokhagymát adjuk az olajhoz, és 1 percig pirítsuk. Utána adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből, és közepes erősségen főzzük, amíg a tészta meg nem fő.
A tésztát szedjük a csilis alapra, adjunk hozzá 1-2 merőkanálnyi főzővizet, és közepes erősségen főzzük készre a tésztát.
Tépkedjük a tésztára a bazsalikomot, forgassuk össze, és húzzuk le a tűzről.
Reszeljük a tetejére a bottargát, és azzal is forgassuk össze. Díszítésként, a tányéron is reszeljünk rá egy kevés bottargát.