Brokkolis spagetti szardellával¶
Spaghetti con broccoli e acciughe¶
2017. január 28.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g spagetti
- 250 g broccoli
- 4 szardella filé
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Közben szedjük rózsákra a brokkolit.
Tegyük a forrásba levő vízbe a brokkolit, sózzuk meg, és 5 percig főzzük. Ha megfőtt, szedjük ki a vízből, csepegtessük le, és tegyük félre. Ugyanebben a vízben tegyük fel főni a tésztát.
Egy serpenyőben melegítsük meg az olajat, adjuk hozzá a fokhagymagerezdet, és a szardellát. 1–2 perc alatt szét fog főni a szardella. Ekkor szedjük ki a fokhagymagerezdet, és tegyük az olajba a brokkolit. Adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből.
Közben egy másik serpenyőben pirítsuk 1–2 percig, folyamatos kevergetés mellett a zsemlemorzsát.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a brokkolira, szórjuk rá a zsemlemorzsát, forgassuk össze, és 1–2 percig együtt főzzük.
Megjegyzés
- Általában 500 g-os adagban lehet kapni a brokkolit. Megfőzhetjük az egészet egyszerre, és a maradékból fokhagyma, olaj, só, fenyőmag, vagy dió hozzáadásával készíthetünk brokkolikrémet. Ha adunk hozzá reszelt parmezánt, vagy pecorino sajtot, akkor kész a pesto.
- A krémet, vagy a pestot használhatjuk tészta ételhez, rizottóhoz, de pirítós kenyérre is kenhetjük.