Szardíniás spagetti¶
Spaghetti alle sardine¶
2022. július 16.
Elkészítési idő: 20 perc + a tisztítás
Adag: 2
Hozzávalók¶
- 160 g spagetti
- 300-400 g szardínia
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 shalottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10-15 db. koktélparadicsom
- 50 ml száraz fehérbor
- 2 tk. kapribogyó
- 1 csilipaprika
- petrezselyemlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
Tisztítsuk meg a szardíniát. Azaz távolítsuk el a fejét, és a belsőségeket, majd a gerincet a szálkákkal együtt. Ha konyhakész szardíniát vettünk, akkor elég csak ellenőrizni, és az esetleges „maradékot” eltávolítani. A YouTube-on számos videó van a tisztítás folyamatáról. A végén öblítsük le a szardíniákat.
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét, illetve egy serpenyőben az olajat. Közben vágjuk karikára a hagymát. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a fokhagymát. Tegyük fel főni a tésztát. Karikázzuk fel a csilit. Vágjuk félbe a koktélparadicsomokat.
Ha a fokhagyma már kapott egy kis barnás színt, akkor adjuk hozzá a csilit és a kapribogyót, valamint a szardíniát. Élénk tűzön pirítsuk, és 1 perc után öntsük rá a bort. Újabb 1 perc után adjuk hozzá a koktélparadicsomokat, sózzuk, és közepes erősségen főzzük tovább.
A végén távolítsuk el a fokhagymagerezdet. A kész tésztát adjuk a szardíniához, szórjuk meg frissen őrölt borssal, és apróra vágott petrezselyemlevéllel. 1–2 percig együtt főzzük.