Spaghetti all’Amatriciana¶
2025. február 9.
Amatrice egy kisváros Lazio északkeleti részén.
Ez az étel a Spaghetti alla gricia módosított változata. A paradicsom Olaszországi használatának elterjedése utáni időben jött létre. A gricia egyik „gyermekeként” is tekinthetünk rá.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g spagetti
- 80 g guanciale szalonna (tokaszalonna)
- 50 ml száraz fehérbor
- 70–80 g passzírozott (vagy hámozott) paradicsom
- 1/2 csilipaprika (elhagyható)
- 3–4 ek. reszelt pecorino sajt
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel a tészta főzővizét melegedni.
Vágjuk csíkokra a szalonnát, és tegyük egy serpenyőbe. Amikor a szalonna üveges lesz, adjuk hozzá a bort, és forraljuk addig, amíg el nem veszti az alkoholtartalmát.
Adjuk a zsiradékhoz a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a feldarabolt csilit és mérsékelt tűzön főzzük. Közben tegyük fel főni a tésztát. Ha szükséges, adjunk a paradicsomhoz egy keveset a tészta főzővízéből.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a paradicsomra és ha szükséges, akkor sózzuk. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá pecorino sajt felét és alaposan keverjük össze.
Tálalás után, a tányéron szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Megjegyzés
- Rómában spagetti helyett bucatini tésztával is készítik.
- A sózással vigyázzunk, mert a szalonna is sós.