Kihagyás

Spaghetti all’Amatriciana

2025. február 9.

Spaghetti all'Amatriciana

Amatrice egy kisváros Lazio északkeleti részén.

Ez az étel a Spaghetti alla gricia módosított változata. A paradicsom Olaszországi használatának elterjedése utáni időben jött létre. A gricia egyik „gyermekeként” is tekinthetünk rá.

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 180 g spagetti
  • 80 g guanciale szalonna (tokaszalonna)
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 70–80 g passzírozott (vagy hámozott) paradicsom
  • 1/2 csilipaprika (elhagyható)
  • 3–4 ek. reszelt pecorino sajt
  • bors

Elkészítése

Tegyük fel a tészta főzővizét melegedni.

Vágjuk csíkokra a szalonnát, és tegyük egy serpenyőbe. Amikor a szalonna üveges lesz, adjuk hozzá a bort, és forraljuk addig, amíg el nem veszti az alkoholtartalmát.

Adjuk a zsiradékhoz a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a feldarabolt csilit és mérsékelt tűzön főzzük. Közben tegyük fel főni a tésztát. Ha szükséges, adjunk a paradicsomhoz egy keveset a tészta főzővízéből.

Ha a tészta megfőtt, szedjük a paradicsomra és ha szükséges, akkor sózzuk. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá pecorino sajt felét és alaposan keverjük össze.

Tálalás után, a tányéron szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Megjegyzés

  • Rómában spagetti helyett bucatini tésztával is készítik.
  • A sózással vigyázzunk, mert a szalonna is sós.

Hozzászólások