Spaghetti all’Amatriciana¶
2014. január 10.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 360 g spagetti
- 80 g guanciale szalonna (tokaszalonna)
- 360 g passzírozott paradicsom
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 csilipaprika (elhagyható)
- 50 ml száraz fehérbor
- 6–8 ek. reszelt pecorino sajt
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel a tészta főzővizét melegedni.
Vágjuk csíkokra, vagy kockára a szalonnát, és az olajjal együtt tegyük egy serpenyőbe. Adjuk hozzá a darabokra vágott csilit.
Amikor a szalonna üveges lesz, adjuk hozzá a bort, és forraljuk addig, amíg el nem veszti az alkoholtartalmát. Ekkor szedjük ki a szalonnát, és lefedve tartsuk melegen.
Adjuk a zsiradékhoz a paradicsomot, és mérsékelt tűzön főzzük. Közben tegyük fel főni a tésztát. Ha szükséges, adjunk a paradicsomhoz egy keveset a tészta főzővízéből.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a paradicsomra, adjuk hozzá a szalonnát, valamint borsozzuk, és ha szükséges, akkor sózzuk, majd alaposan keverjük össze.
Tálalás után, a tányéron szórjuk meg a reszelt sajttal.
Megjegyzés
- Amatrice egy kisváros Lazio északkeleti részén.
- Spagetti helyett bucatini tésztával is készíthetjük.