Tökös, kolbászos tészta¶
Pasta con zucca e salsiccia¶
2023. november 5.
Elkészítési idő: 45 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g penne vagy tortiglioni tészta
- 150 g sütni való kolbász
- 250 g hokkaido tök
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 2 ek. parmezán vagy pecorino sajt
- 1 kisebb rozmaringág
- 1 csipetnyi édesköménymag
- só
- bors
Elkészítése¶
Zsiradék nélkül tegyük fel melegedni a serpenyőt. A kolbászt fejtsük ki a bélből, tépkedjük kisebb darabokra, és tegyük a meleg serpenyőbe. Közepes erősségen pirítsuk meg a kolbász.
Közben vágjuk apróra a hagymát. A tököt vágjuk szeletekre, a héját vágjuk le, és a húsát vágjuk kb. 1 cm-es kockákra.
Amikor a kolbász megpirult, szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk a hagymát néhány percig. Közben vágjuk apróra a rozmaring leveleit az édesköménymaggal együtt.
Adjuk a hagymához a felkockázott tököt, a rozmaringos, köménymagos keveréket. Egy csipetnyi sóval sózzuk. Fedő alatt, közepes erősségen főzzük kb. 15 percig, amíg a tök meg nem puhul.
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Ha már meleg, adjunk egy keveset a vízből a tökhöz, és tegyük fel főni a tésztát.
Mikor a tészta megfőtt szűrjük le, és adjuk a tökhöz. Adjuk hozzá a korábban félretett kolbászt is. Egy kevés főzővíz hozzáadása után 1–2 percig együtt főzzük.
Húzzuk le a tűzről a tésztát, és keverjük bele a reszelt sajtot. Ha szükséges, sózzuk. Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- Ha nem maradt elég zsiradék a kolbász kiszedése után, akkor egy kevés extra szűz olívaolajat öntsünk a serpenyőbe.
- Ha szeretjük a csipőset, akkor adjunk egy kevés csilipaprikát a tökhöz.
- Ha krémesebbre szeretnénk készíteni, akkor a megpuhult tökhöz adjunk egy keveset a tészta főzővizéből, és botmixerrel krémesítsük.