Tésztasaláta füstölt lazaccal¶
Pasta fredda con salmone affumicato¶
2023. június 29.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rövid tészta
- 100 g lazac
- 60 g olívabogyó
- 2 db. paradicsom
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- rukkola vagy vegyes salátalevél
- kakukkfű
- só
Elkészítése¶
Sós vízben tegyük fel főni a tésztát. Amíg fő a tészta, készítsük elő a többi alapanyagot.
A paradicsomokat negyedeljük, és távolítsuk el a levét, illetve a magokat. Vágjuk apró darabokra a paradicsomot.
A füstölt lazacot kockázzuk fel, vagy tépkedjük kisebb darabokra. A salátaleveleket szintén tépkedjük kisebb darabokra.
Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, és rövid ideig (5–10 másodperc) hideg folyóvízzel öblítsük le. Csepegtessük le, és tegyük egy tálba. Öntsük rá az olajat, az olívabogyókat, és keverjük össze.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és azokkal is forgassuk össze. Takarjuk le a tálat, és legalább 30 percre (vagy néhány órára) tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzuk. Sós vízben főztük a tésztát, valamint a lazac és a olívabogyó is sós, így óvatosan bánjunk a sóval.
Megjegyzés
- A paradicsom magjait és levét azért kell eltávolítani, mert érlelés közben eláztatná a tésztát.
- Csak tálalás előtt sózzuk meg, különben a paradicsom a sótól levet fog ereszteni.
- Ha olajban eltett taggiasca olívabogyóval készítjük, akkor a saláta elkészítését azzal kezdjük, hogy alaposan lecsepegtetjük a bogyókat. Ekkor további olaj hozzáadása nem szükséges, mert a lecsepegtetett bogyókon elegendő olaj marad.