Tészta vörös babbal és pancettával¶
Pasta e fagioli rossi con pancetta¶
2021. január 15.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 120 g rövid tészta
- 200 g főtt vörös bab
- 80 g pancetta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csilipaprika (elhagyható)
- 1 kisebb vöröshagyma
- 150 g passzírozott paradicsom
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az olajat. Közben kockázzuk fel a pancettát. Ha az olaj meleg, tegyük bele a fokhagymagerezdet. Ha fokhagyma barnást színt kapott, vegyük ki, és adjuk az olajhoz a felkockázott szalonnát. Közepes erősségen főzzük.
Közben vágjuk apróra a vöröshagymát, valamint a csilit, és adjuk azokat is a zsiradékhoz. Mérsékelt tűzön főzzük tovább. Pár perc után adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot. 2–3 perc után adjuk hozzá a babot, és 15–20 percig főzzük közepes erősségen. Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét.
Ha a babos alap túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy keveset a bab főzővizéből. Ha nincs, akkor a tészta főzővizéből adjunk hozzá.
Tegyük fel főni a tésztát. A csomagoláson jelzett idő feléig főzzük. Közben kóstoljuk meg a babot, és ha szükséges sózzuk.
Ha a tészta félig megfőtt, szedjük a babos alapra. Öntsünk rá annyi folyadékot a tészta, vagy a bab főzővizéből, amennyi éppen ellepi. Élénk tűzön, gyakran megkeverve főzzük. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt folyadékot, de a végén egy kicsit hagyjuk besűrűsödni.
Ha a tészta megfőtt, tálaljuk, és szórjuk meg frissen őrölt borssal.