Tészta babbal és paradicsommal¶
Pasta e fagioli con pomodori¶
2020. július 25.
Nagyon sok változata van, de talán ez a legegyszerűbb.
Elkészítési idő: 35 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 100 g rövid tészta
- 350 g főtt tarkabab
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. passzírozott paradicsom
- 2 rozmaring ág
- 1 csipetnyi kakukkfű
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a bab főzővizét, vagy melegítsünk fel, és tartsunk melegen 800 ml vizet.
Közben egy fazékban melegítsük meg az olajat. A fokhagymagerezdet pirítsuk az olajban, amíg egy kicsit megbarnul. Közben vágjuk apróra a rozmaringot.
Szedjük ki a fokhagymát az olajból. Szórjuk az olajba a rozmaring kb. harmadát, majd szedjük rá a babot is. 1–2 perc pirítás után öntsük rá passzírozott paradicsomot, és annyit főzővizet, vagy vizet, amennyi éppen ellepi. Sózzuk meg. A rizottóhoz hasonló módon főzzük. Azza gyakran keverjük meg, és apránként pótoljuk az elfőtt folyadékot.
10 perc után a fakanál segítségével pépesítsük a bab harmadát, negyedét. Esetleg ki is szedhetjük ezt a mennyiséget, és botmixerrel pépesíthetjük. Újabb 5 percig főzzük.
Szórjuk bele tésztát, és szedjünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Továbbra is gyakran keverjük meg, és apránként pótoljuk a folyadékot. A tészta főzési ideje 1–2 perccel hosszabb lesz, mintha bő, lobogó vízben főznénk meg.
Ha a tészta nagyjából megpuhult, húzzuk le a tűzről, szórjuk bele a maradék rozmaring felét, és 2 percig fedő alatt pihentessük. Közben a tészta tovább fő, tehát nem kell teljesen puhára főznünk előtte.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal, illetve a maradék rozmaringgal.
Megjegyzés
- Ha friss, vagy szárított babból készítjük, akkor a babot 2 babérlevél társaságában 80-90 percig, lassú tűzön főzzük. Ha konzervből készítjük, akkor a babot szűrjük le, és alaposan öblítsük le a felhasználás előtt.