Tészta szárított paradicsommal, olívával és kapribogyóval¶
Pasta con pomodori secchi, olive e capperi¶
2022. szeptember 10.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g tészta
- 40 g szárított paradicsom
- 40 g fekete olívabogyó
- 10 g kapribogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csilipaprika (elhagyható)
- 2–3 szardella
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. zsemlemorzsa
- szurokfű
- 4–6 bazsalikomlevél
- só
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat.
Tegyük a fokhagymagerezdet, a szardellafilét és esetleg a csilipaprikát az olajba, és néhány percig pirítsuk. 2–3 perc után távolítsuk el a fokhagymát.
Közben vágjuk csíkokra az olajtól lecsepegtetett szárított paradicsomot, és karikázzuk fel az olívát. Adjuk az olajhoz a paradicsomot, az olívát, valamint a kapribogyót. Szórjuk meg szurokfűvel és lassú tűzön főzzük. Később, ha szükséges, adjunk egy kevés főzővizet a paradicsomos alaphoz. Tegyük fel főni a tésztát.
Egy serpenyőben enyhén pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Ha már csak egy perc van hátra a tészta fövéséből, akkor a morzsa 2/3-ad részét szórjuk a paradicsomos alapra, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből és főzzük tovább.
Ha a tészta megfőtt, szedjük az alapra, keverjük össze, és egy percig együtt főzzük. A végén kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk.
Húzzuk le a tűzről, tépkedjük bele a bazsalikomleveleket és keverjük össze. Szedjük tányérra, és a tányéron szórjuk meg a maradék morzsával.
Megjegyzés
- A szárított paradicsom, a kapribogyó és az olívabogyó is sós, így vigyázzunk a sózással.