Tészta kardhallal és padlizsánnal¶
Pasta con pesce spada e melanzane¶
2024. június 14.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rövid tészta
- 200 g kardhalfilé
- 250 g padlizsán
- 8–10 cherry paradicsom
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10–15 olívabogyó
- 5 ek. extra szűz olívaolaj
- 50 ml száraz fehérbor
- só
- bors
Elkészítése¶
Kockázzuk fel a padlizsánt. Közben egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 3. ek. olajat. Ha az olaj forró, adjuk hozzá a padlizsánt, és élénk tűzön 10-15 percig pirítsuk, amíg nem kap aranybarna színt. Időnként keverjük meg. Ha kész, tegyük félre.
Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. A maradék olajat tegyük fel melegedni egy másik serpenyőben. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymagerezdet. Mérsékelt lángon pirítsuk, amíg üveges nem lesz a hagyma.
Közben kockázzuk fel a kardhalfilét. Kb. akkora darabokra vágjuk, mint a padlizsánt. Vágjuk négy darabra a paradicsomokat. Daraboljuk fel az olívabogyókat.
Szedjük ki a fokhagymát az olajból és adjuk az olajhoz a kardhalfilét. Gyakran forgassuk meg, és élénk tűzön kifehéredésig pirítsuk. Öntsük fel a borral, és addig főzzük, amíg a bor alkoholtartalma el nem fő.
Mérsékeljük a hal alatt a tűzet, és adjuk hozzá a paradicsomot, valamint az olívabogyót. Fedő alatt mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. Időnként keverjük meg.
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Ha forró, tegyük fel főni a tésztát.
Ha a padlizsán alatti folyadék elfőtt, akkor adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből. Kb. 2 perccel azelőtt, hogy a tészta készre főne, adjuk a halhoz a korábban félretett padlizsánt. Keverjük össze, és ha szükséges sózzuk.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a halra, szórjuk meg frissen őrölt borssal és keverjük össze. Melegen tálaljuk.