Tészta vadkáposztával¶
Pasta con il cavolo nero¶
2023. január 29.
A cavolo nero egy Olaszországban, elsősorban Toszkánában kedvelt téli zöldség. Általában nem lehet nálunk kapni, de most vadkáposzta néven sikerült találnom. Hasonlít a fodros kelre, csak sötétebb színű, és az íze is intenzívebb.
Elkészítési idő: 25-30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g rövid tészta
- 300 g vadkáposzta (cavolo nero)
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 3–4 ek. pecorino sajt
- csilipaprika (elhagyható)
- só
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a főzővizet. Közben tisztítsuk meg a vadkáposztát. Először mossuk meg a leveleket, majd távolítsuk el a levél vastag részét. Késsel vágjuk ki, vagy egyszerűen húzzuk le róla a levél többi részét. Kisebb levelek esetén még ez a rész is zsenge, így nem szüksége eltávolítani.
A leveleket keresztben vágjuk 4–5 cm széles csíkokra, és tegyük a forrásban levő sós vízbe. Mérettől függően, 10–15 percig főzzük a leveleket.
Közben egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Mikor már forró, adjuk hozzá a csilipaprikát és a fokhagymagerezdet. Pirítsuk aranybarna színre a fokhagymát, és után távolítsuk el az olajból.
Szedjük a lecsepegtetett vadkáposztát az olajra. Tegyük a tésztát a káposzta főzővizébe, és főzzük meg. Közben a káposztát lassú tűzön pirítsuk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből.
Szedjük a tésztát a káposztára, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből, és 1-2 percig együtt pirítsuk.
A tálaláskor, már a tányéron szórjuk meg pecorino sajttal.
Megjegyzés
- Ha csilipaprika nélkül készítjük el, akkor a tálalás előtt, még a serpenyőben megszórhatjuk frissen őrölt borssal.