Kihagyás

Tészta vadkáposztával

Pasta con il cavolo nero

2023. január 29.

Pasta con il cavolo nero

A cavolo nero egy Olaszországban, elsősorban Toszkánában kedvelt téli zöldség. Általában nem lehet nálunk kapni, de most vadkáposzta néven sikerült találnom. Hasonlít a fodros kelre, csak sötétebb színű, és az íze is intenzívebb.

Elkészítési idő: 25-30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 180 g rövid tészta
  • 300 g vadkáposzta (cavolo nero)
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3–4 ek. pecorino sajt
  • csilipaprika (elhagyható)

Elkészítése

Tegyük fel melegedni a főzővizet. Közben tisztítsuk meg a vadkáposztát. Először mossuk meg a leveleket, majd távolítsuk el a levél vastag részét. Késsel vágjuk ki, vagy egyszerűen húzzuk le róla a levél többi részét. Kisebb levelek esetén még ez a rész is zsenge, így nem szüksége eltávolítani.

A leveleket keresztben vágjuk 4–5 cm széles csíkokra, és tegyük a forrásban levő sós vízbe. Mérettől függően, 10–15 percig főzzük a leveleket.

Közben egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Mikor már forró, adjuk hozzá a csilipaprikát és a fokhagymagerezdet. Pirítsuk aranybarna színre a fokhagymát, és után távolítsuk el az olajból.

Szedjük a lecsepegtetett vadkáposztát az olajra. Tegyük a tésztát a káposzta főzővizébe, és főzzük meg. Közben a káposztát lassú tűzön pirítsuk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből.

Szedjük a tésztát a káposztára, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből, és 1-2 percig együtt pirítsuk.

A tálaláskor, már a tányéron szórjuk meg pecorino sajttal.

Megjegyzés

  • Ha csilipaprika nélkül készítjük el, akkor a tálalás előtt, még a serpenyőben megszórhatjuk frissen őrölt borssal.

Hozzászólások