Tészta fügével és feketeerdei sonkával¶
Pasta con fichi e speck¶
2020. szeptember 12.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rövid tészta
- 4–5 érett füge
- 1 kis fej vöröshagyma
- 100 g feketeerdei sonka
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- reszelt parmezán
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Közben vágjuk apróra a hagymát, és csíkozzuk fel a sonkát. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat.
Tegyük a serpenyőbe a hagymát és a sonkát, és 1–2 percig közepes erősségen pirítsuk. Közben vágjunk néhány szeletet a fügéből, a többit hámozzuk meg, és kockázzuk fel.
Tegyük fel főni a tésztát. Adjuk a felkockázott fügét a sonkás alaphoz, és közepes erősségen főzzük. Ha túl száraz lesz, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből, és mérsékeljük a tűzet. A füge nagy része szét fog főni, és egy krémes alap lesz belőle.
A megfőtt tésztát szedjük az alapra, adjunk hozzá fél merőkanállal a tészta főzővizéből. Keverjük össze, és 1–2 percig főzzük együtt. A végén szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Tálaláskor, a tányéron díszítsük a félretett fügével, és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Megjegyzés
- A fügét nem szükséges sózni, mert a füstölt sonkától elég sós lesz. Csak a tészta főzővizébe tegyünk sót.