Sajtos tészta tojással¶
Pasta cacio e uova¶
2023. február 28.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g ditalini tészta
- 2 ek. reszelt parmezán
- 2 ek. reszelt pecorino sajt
- 2 tojás
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- bors
- só a tészta főzéséhez
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Közben reszeljük le a sajtokat.
Ha a víz forr, enyhén sózzuk meg, és tegyük fel főni a tésztát. A tojásokat verjük fel, adjuk hozzájuk a reszelt sajtokat, és keverjük csomómentesre. Szórjunk bele egy kevés frissen őrölt borsot, és azzal is keverjük el.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat. Ha a tészta megfőtt, szedjük az olajra, és adjunk hozzá 2–3 evőkanállal a tészta főzővizéből. Egy percig együtt pirítsuk.
Kapcsoljuk ki a serpenyő alatt a lángot, és öntsük a tésztára a tojásos keveréket. Kevergessük addig, amíg egy kissé megszilárdul a tojás, de még lágy marad. Tehát nem a megszokott tojásos tészta állag a cél, hanem egy kissé krémes állapot. Külön sózni nem szükséges, mert a tésztát sós vízben főztük ki, és a sajtok is sósak.
Szedjük tányérra, és a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal és reszelt sajttal.