Céklás tészta gorgonzolával¶
Pasta barbabietola e gorgonzola¶
2025. február 1.
Elkészítési idő: 55 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g rövid tészta
- 1 kisebb vöröshagyma
- 200 g cékla
- 100 g gorgonzola
- 20–30 g pörkölt, tisztított pisztácia
- só
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
Elkészítése¶
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Közben kockázzuk fel a vöröshagymát. Adjuk az olajhoz, és kis lángon főzzük.
Hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra a céklát. Ezt is adjuk az olajhoz. 1–2 perc pirítás után öntsünk alá egy kevés vizet, és közepes erősségen 30–35 percig főzzük. Időnként forró vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot.
Közben tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Ha már csak 5 perc van hátra a cékla fövéséből, tegyük fel főni a tésztát.
A megpuhult céklát tegyük a mixer poharába, és botmixerrel pépesítsük. A krémet szedjük vissza a serpenyőbe. Adjuk hozzá a gorgonzolát, és lassú tűzön, kevergetés mellett keverjük el a céklakrémben.
Közben a pisztáciát aprítsuk fel. Ha a tészta megfőtt, szedjük a céklakrémre és 1–2 percig együtt főzzük.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk a tetejére a felaprított pisztáciát.
Megjegyzés
- Ha előfőzött céklából készítjük, akkor a cékla főzési ideje 10–15 perc lesz.