Pasta alla Norma¶
2022. július 31.
A legelterjedtebb nézet szerint ez az étel Vincenzo Bellini Norma című operájának tiszteletére született. Valószínűleg a szicíliai Catania városban (itt született Bellini) készítették el először, hagyományos szicíliai alapanyagok felhasználásával. Cataniához köthető az arancini egyik változata is.
Cataniában minden év szeptember 23-án tartják a pasta alla Norma nemzeti ünnepét (Giornata Nazionale della Pasta alla Norma).
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 360 g tortiglioni tészta
- 60 g juhtejből készült sózott ricotta
- 400 g padlizsán
- 300 g passzírozott paradicsom
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 6-7 bazsalikomlevél
- 2–3 ek. extra szűz olívaolaj
- olaj a padlizsán sütéséhez
Elkészítése¶
Előkészítésként a padlizsánt kockázzuk fel. Keverjük össze egy kevés sóval, és tegyük egy szűrőbe. A tetejére tegyünk egy tányért és arra valamilyen nehezebb tárgyat. 30 percig hagyjuk pihenni. Ezalatt a levének nagy részét kiengedi.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a megroppantott fokhagymát, és pirítsuk aranybarnára. Távolítsuk el a fokhagymát, és öntsük az olajba a paradicsomot. Tépkedjük bele a bazsalikomlevelek felét. Forrás után lassú tűzön, félrehúzott fedővel legalább legalább 15 percig főzzük. Az utolsó 5 percben adjunk hozzá egy kevés sót.
Közben tegyük fel melegedni az olajat a sütéshez, illetve a tészta főzővizét.
Tegyük fel főni a tésztát. Közben a forró olajban süssük aranybarnára a padlizsánt. Két-három részletben, hogy ne hűtse le nagyon az olajat. A kész padlizsánt szedjük törlőpapírra.
A készre főtt tésztát adjuk a paradicsomos alaphoz. Tépkedjük bele a maradék bazsalikomlevelet. Forgassuk össze, majd szedjük tányérra. A tányéron szedjük a tetejére a padlizsánt. Majd az egészre nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a sózott ricottát.
Megjegyzés
- A paradicsomos alapot legalább 15 percig főzzük lassú tűzön. De ha van időnk, akkor 40-45 percig is főzhetjük.
- Ha valaki fokhagymásabban szeretné, akkor a fokhagymát is vágja apróra. Esetleg egy kevés csili is kerülhet a paradicsomos alapba.
- Mindenképpen rövid tésztával készítsük el.