Articsokás linguine¶
Linguine con i carciofi¶
2020. január 18.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 4 db. articsóka
- 180 g linguine tészta
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. aprított petrezselyem
- reszelt pecorino, vagy parmezán
- só
- bors
- 1 kisebb citrom
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Egy tálat töltsünk meg hideg vízzel, és csavarjuk bele a citrom levét. Az articsókák külső, kemény szirmait távolítsuk el. A szirmok kemény hegyét vágjuk le. Vágjuk ketté az articsókát, távolítsuk el a „szőrös” középső részt. Hosszában vágjuk csíkokra, és tegyük a citromos vízbe.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olajat. Közben tisztítsuk meg a fokhagymát, majd tegyük a forró olajba. Mikor barnulni kezd, szedjük ki.
Tegyük fel főni a tésztát. Adjuk az olajhoz a lecsepegtetett articsókát, és közepes erősségen pirítsuk, majd adjunk hozzá egy merőkanál főzővizet. Ha a víz közben elfő, akkor egy kevés főzővizzel pótoljuk.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemmel és adjuk hozzá a megfőtt tésztát, valamint egy keveset a tészta főzővizéből. 1–2 percig együtt pirítsuk.
A végén húzzuk le a tűzről, szórjunk bele 2-3 ek. reszelt pecorino sajtot és forgassuk össze. Tálalás után, a tányéron szórjunk rá még egy kevés pecorino sajtot.