Kihagyás

Lasagne raguval

Lasagne al ragù

2020. április 12.

Lasagne al ragù

Bolognai raguval is elkészíthetjük. Ez most az egyszerűbb változat.

Hagyományosan 6 réteggel szokták elkészíteni.

Elkészítési idő: Sok-sok perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 250 g lasagne tészta
  • ragu
  • besamel mártás
  • 120 g reszelt parmezán

A raguhoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 1 vöröshagyma
  • 400 g passzírozott paradicsom
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. szurokfű
  • bors

A besamel mártáshoz:

  • 1 l tej
  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • őrölt szerecsendió

Elkészítése

A ragu zöldségeit aprítsuk össze. Az olajon, kis lángon pirítsuk 5-10 percig. Adjuk hozzá a húst, és élénk tűzön pirítsuk zsírjára. Szórjuk rá az szurokfűvet, és öntsük rá a paradicsomot, valamint 200 ml vizet. Fedő alatt, lassú tűzön, 2-3 órán keresztül főzzük. A végén sózzuk, és borsozzuk, majd további 5 percig főzzük. Akár előző nap is elkészíthetjük.

Készítsük el a besamel mártást: A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet, és 1-2 percig főzzük. Közben melegítsük meg a tejet. A lisztes alap folyamatos kevergetése mellett lassan adjuk hozzá a forró tejet. Reszeljük bele a szerecsendiót, és sózzuk. Kevergetés mellett sűrítsük be a mártást.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Közben állítsuk össze az ételt: A sütőtál aljára tegyünk egy kevés besamel mártást. Helyezzünk rá egy lasagne lapot (vagy lapokat). Arra terítsük rá a ragu 1/6-od részét, majd egy réteg besamel mártást kenjünk el a tetején. Szórjuk meg parmezánnal.

Az első sorra jön egy újabb lasagne lap, és a rétegzést hasonlóképpen végezzük, mint az első rétegnél. Az utolsó, 6-ik rétegre bőkezűbben szórjuk a parmezánt, mert ettől lesz szép színe.

A 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25-30 percig. A sütőből kivéve 20-25 percig pihentessük. Egyrészt kicsit lehűl, és nem égeti meg a szánkat, másrészt könnyebb lesz egyben tányérra szedni az adagokat.

Megjegyzés

  • Ha hámozott paradicsomból készítjük, akkor azt előtte mixeljük össze.
  • A sütési idő függ a tészta fajtájától. Friss tésztával kb. 25 perc. Száraz tészta esetén 5-10 perccel tovább főzzük. Előfözött tésztával kb. 20 perc is elég. Az utóbbi esetben, a végén a grillező funkciót is kapcsoljuk be, hogy a teteje egy kis színt kapjon.

Hozzászólások