Lasagne raguval¶
Lasagne al ragù¶
2020. április 12.
Bolognai raguval is elkészíthetjük. Ez most az egyszerűbb változat.
Hagyományosan 6 réteggel szokták elkészíteni.
Elkészítési idő: Sok-sok perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 250 g lasagne tészta
- ragu
- besamel mártás
- 120 g reszelt parmezán
A raguhoz:
- 500 g darált marhahús
- 1 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 vöröshagyma
- 400 g passzírozott paradicsom
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. szurokfű
- só
- bors
A besamel mártáshoz:
- 1 l tej
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- só
- őrölt szerecsendió
Elkészítése¶
A ragu zöldségeit aprítsuk össze. Az olajon, kis lángon pirítsuk 5-10 percig. Adjuk hozzá a húst, és élénk tűzön pirítsuk zsírjára. Szórjuk rá az szurokfűvet, és öntsük rá a paradicsomot, valamint 200 ml vizet. Fedő alatt, lassú tűzön, 2-3 órán keresztül főzzük. A végén sózzuk, és borsozzuk, majd további 5 percig főzzük. Akár előző nap is elkészíthetjük.
Készítsük el a besamel mártást: A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet, és 1-2 percig főzzük. Közben melegítsük meg a tejet. A lisztes alap folyamatos kevergetése mellett lassan adjuk hozzá a forró tejet. Reszeljük bele a szerecsendiót, és sózzuk. Kevergetés mellett sűrítsük be a mártást.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Közben állítsuk össze az ételt: A sütőtál aljára tegyünk egy kevés besamel mártást. Helyezzünk rá egy lasagne lapot (vagy lapokat). Arra terítsük rá a ragu 1/6-od részét, majd egy réteg besamel mártást kenjünk el a tetején. Szórjuk meg parmezánnal.
Az első sorra jön egy újabb lasagne lap, és a rétegzést hasonlóképpen végezzük, mint az első rétegnél. Az utolsó, 6-ik rétegre bőkezűbben szórjuk a parmezánt, mert ettől lesz szép színe.
A 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20-25-30 percig. A sütőből kivéve 20-25 percig pihentessük. Egyrészt kicsit lehűl, és nem égeti meg a szánkat, másrészt könnyebb lesz egyben tányérra szedni az adagokat.
Megjegyzés
- Ha hámozott paradicsomból készítjük, akkor azt előtte mixeljük össze.
- A sütési idő függ a tészta fajtájától. Friss tésztával kb. 25 perc. Száraz tészta esetén 5-10 perccel tovább főzzük. Előfözött tésztával kb. 20 perc is elég. Az utóbbi esetben, a végén a grillező funkciót is kapcsoljuk be, hogy a teteje egy kis színt kapjon.