Fusilli gombával és gesztenyével¶
Fusilli con funghi e castagne¶
2025. október 26.
![]()
Igazi őszi ízek és illatok. Ha valakinek igénye van rá, akkor pancettával vagy kolbásszal is gazdagíthatja.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g fusilli tészta
- 300 g vegyes gomba (friss vagy mirelit)
- 300 g gesztenye
- 1 gerezd fokhagyma
- szárított, őrölt vargánya
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- majoránna
- só
- bors
Elkészítése¶
A gesztenye domború oldalát vágjuk be és forrólevegős sütőben 200 fokon 15–20 percig süssük. Utána szedjük konyharuhára, bugyoláljuk be és 10–15 percig pihentessük. A pihentetés után tisztítsuk meg a gesztenyéket.
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Vágjuk apróra a fokhagymát és adjuk az olajhoz. 1–2 perc pirítás után adjuk hozzá a felkockázott gombát. Sózzuk és közepes erősségen főzzük. Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét.
Közben a gesztenyét vágjuk kb. akkora darabokra, mint a gombát. Ha a gomba alól elfőtt már a folyadék, akkor adjuk hozzá a gesztenyét is. Szórjuk meg a majoránnával és közepes erősségen főzzük tovább. Adjunk egy kevés főzővizet hozzá. Tegyük fel főni a tésztát.
Ha a tészta megfőtt, szűrjük le és adjuk a gombás keverékhez. Keverjük össze és szórjuk meg frissen őrölt borssal. Ha szükséges sózzuk.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg az őrölt vargányával.
Megjegyzés
- Ha a gesztenye nem friss, akkor áztassuk be 30–60 percre hideg vízbe.